ØKONOMI Trumps tollpolitikk og den ustabile kronen har satt fart på debatten om Norges valuta. Mens noen mener euro vil gi stabilitet, advarer andre om at det kan svekke landets økonomiske fleksibilitet.

Foto: Pixabay.com (Public Domain).
Den norske kronen har opplevd betydelige svingninger den siste tiden, delvis som følge av Donald Trumps uforutsigbare handelspolitikk. Dette har igjen ført til en intens debatt om hvorvidt Norge bør binde seg til euroen eller beholde sin egen valuta. Mens enkelte eksperter ser på euro som et mulig stabiliserende tiltak, mener andre at det kan begrense Norges økonomiske handlingsrom.
Professor Hilde Bjørnland ved Handelshøyskolen BI er blant dem som advarer mot å gå over til euro. Hun peker på Norges oljedrevne økonomi som en avgjørende faktor for å beholde kronen.
– Akkurat nå er det flere ulemper enn fordeler, fordi vi fortsatt er et land med en oljedreven økonomi. Ved å binde krona til euro, får vi mer stabilitet. Men da kan ikke den norske sentralbanken sette renten ut av norske forhold, sier Bjørnland NRK.
Karen Helene Ulltveit-Moe, professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo, deler Bjørnlands syn og understreker viktigheten av fleksibiliteten som en egen valuta gir.
– Vi ønsker oss den fleksibiliteten som en egen valuta gir, gitt den økonomien vi har med en særegen næringsstruktur, uttaler Ulltveit-Moe.
På motsatt side av debatten finner vi Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen, som mener Norge kommer til å bytte til EU-valutaen.
– De siste dagers svingninger er nok et eksempel på at det av effektivitetsmessige grunner er bedre å ha euro enn kroner, sier Andreassen. Han anslår at Norge kan spare mellom 10 og 20 milliarder kroner i vekslingsutgifter.
Andreassen tror også at Sverige snart vil innføre euro og at Norge vil følge etter. Danmark har allerede knyttet sin valuta til euroen, men deres nærhet til eurosonen gir dem en annen økonomisk kontekst.
Sveriges statsminister Ulf Kristersson uttalte seg om et mulig valutabytte i Sverige tidligere i uken.
– Det har aldri vært utelukket. Vi har en pågående diskusjon om euroen, og det er bra. Ta den diskusjonen på alvor. Mange av våre europeiske allierte og venner er medlemmer av Eurogruppen, sa han til Bonnier-eide Expressen på mandag.
Professor Gernot Peter Doppelhofer ved Norges Handelshøyskole er mer åpen for ideen om å binde kronen til euro på sikt. Han peker på at Norges overgang fra en oljebasert til en «grønn» økonomi kan gjøre landet mer likt eurosonen.
Debatten om valuta har også ført til et bredere spørsmål om Norges forhold til EU. Bjørnland mener det er viktigere å diskutere medlemskap i unionen enn å bytte valuta.
– Vi kan ikke feie den [EU-debatten] under teppet. Det er et samfunnsansvar å ta en EU-debatt nå for et stort parti. Mye har endret seg. Dette er temaer som bør diskuteres i ryddige former, sier hun og legger til at temaer som økonomi, medbestemmelse og sikkerhet bør diskuteres grundig.
Selv om både statsminister Jonas Gahr Støre og tidligere statsminister Erna Solberg har avvist behovet for en ny EU-debatt, viser undersøkelser fra Opinion at 63 prosent av nordmenn ønsker en ny folkeavstemning om norsk EU-medlemskap.
Les også:
- Sverige kan gå med i euroen
- Frykter alvorlige konsekvenser for norsk næringsliv
- Støre vil gi 12,5 milliarder i sivil støtte til Ukraina og Moldova
- Kraftbransjen vil styre strømnettet som Sør-Afrika
- Kommuner strever med økende kostnader for innvandringen
- Stadig flere fattige i Norge: Kaos utenfor Fattighuset
Retningslinjer for kommentarfelet
Kommentarer er ikke redaksjonelt materiale. Man er selv ansvarlig for det man skriver i kommentarfeltet.