EU EU planlegger å opprette en styrke på 10 000 væpnede grensevakter, for å få kontroll over innvandringen, og arbeider med å skape en EU-hær.
Det var i EUs årlige State of the Union-tale forrige onsdag at EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker etterlyste felles grensekontroll og styrket forsvarssamarbeid mellom EUs medlemsland. Det planlegges å opprette en styrke på 10 000 væpnede grensevakter – for å få kontroll over innvandringen til Europa.
I dag er grensekontroll en nasjonal oppgave, og EU-kommisjonen fremhever at formålet med EU-styrken er å kunne sette inn ekstra kapasitet. En anonym kilde sier at det skal bli obligatorisk for medlemsland å bidra med personell, ettersom dette i dag er et problem.
– Er det et problem i dag? Svaret er ja […] Vi har flere konkrete eksempler på situasjoner der vi har bedt om personell fra medlemslandene, men endt opp med et betydelig underskudd av folk. Noen ganger et underskudd på hele 40–50 prosent, sier kilden.
Av de 10 000 grensevaktene bes Norge stille med 113. 93 av disse skal være i en reserve som kan rykke ut på kort varsel.
EU-kommisjonen selv anslår at prislappen vil bli 577,5 millioner euro bare for ekstrakostnadene i 2019 og 2020, og Norge må ta sin del av regningen.
Ifølge justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (FRP) har ikke regjeringen tatt stilling til forslaget, men han stiller seg ikke avvisende til det.
Det britiske parlamentsmedlemmet David Bannerman er veldig skeptisk til forslaget og uttaler til avisen Express:
– Det er som «vel, vi bestemmer hvor grensene deres er og hvordan de forsvares» – det vil komme fra Brussel eller Strasbourg, ikke nasjonalstaten.
Om styrking av medlemslandenes forsvar mener Bannerman at EU planlegger å lage en «superstat» med en «fullstendig operativ» hær.
– EU-hæren eksisterer, som et permanent strukturert hovedkvarter – PESCO kalles det – som vil bli fullstendig operativt. Det er noen steg som vi forventer mot EU-superstaten som jeg ikke er fornøyd med, sa Bannerman.
PESCO, eller Det permanente strukturerte samarbeidet, er en del av EUs polise for sikkerhet og forsvar og ble først initiert i 2017. Flere PESCO-prosjekter skal starte i 2018, blant annet forenkling og standardisering av militærtransport over grensene og hærtreningsprogrammer.