UKRAINAKONFLIKTEN Torsdag stemte EU-parlamentet for en ny resolusjon om krigen i Ukraina, en resolusjon som risikerer å eskalere konflikten ytterligere.
I resolusjonen som ellers er uforpliktende, men snarere å betrakte som en sterk anbefaling, heter det at EU-parlamentet oppfordrer medlemslandene til å:
…umiddelbart oppheve restriksjonene på bruk av vestlige våpensystemer levert til Ukraina mot legitime militære mål på russisk territorium, ettersom de hindrer Ukraina i fullt ut å utøve sin rett til selvforsvar i henhold til folkeretten og utsetter Ukraina for angrep på landets befolkning og infrastruktur.
Resolusjonen slår også fast at fred bør oppnås på Ukrainas premisser.
Av de 619 medlemmene i Europaparlamentet stemte 425 for resolusjonen, 131 stemte imot og 63 avsto fra å stemme. For Sveriges del stemte samtlige 21 medlemmer for. De landene som var mest imot resolusjonen, var Ungarn, Østerrike, Slovakia, Malta og Kypros.
Russlands president Vladimir Putin har tidligere advart om at dersom langtrekkende våpen blir brukt mot Russland, vil det bety at NATO er i krig med Russland. Dette skyldes at personell fra NATO må programmere denne typen prosjektiler før de avfyres.
I dag har en rekke land allerede sendt langtrekkende våpen til Ukraina, men kun for selvforsvarsformål og ikke for å angripe mål dypt inne i Russland. Blant disse er Storbritannia og Frankrike (Storm Shadow/Scalp) og USA (Atacms). Et annet land som vurderer om de skal sende lignende våpen, er Tyskland, som så langt har avstått av frykt for eskalering.
Foreløpig gjenstår det å se om Ukraina vil få lov til å bruke disse våpensystemene mot mål inne i Russland, da spørsmålet om langtrekkende våpen knyttet til resolusjonens oppfordring kun gjelder Frankrike. Spørsmålet vil sannsynligvis bli tatt opp når USAs president Joe Biden møter Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på torsdag i neste uke.