EU Flere og flere EU-land har varslet at de går tilbake til kullforbrenning for å forsyne landene sine med energi. Dette blir imidlertid underkjent av EU-sjef Ursula von der Leyen, som minner landene om deres «klimamål».
Kullforbrenning har lenge vært ansett som en «skitten» form for energiproduksjon som bidrar til klimaendringer. Men med problemer med gassforsyninger fra Russland og oljeembargoen som EU påla seg selv, ser det ut til at kull er på vei tilbake.
Nederlands energiministeren Rob Jetten har varslet at landet vil oppheve alle restriksjoner på kullforbrenning, for å redusere avhengigheten av gass. Jetten appellerer også til bedrifter om å redusere energiforbruket sitt for å spare til vinteren.
Tyskland og Østerrike har også varslet at de nå har begynt å øke sin kullforbrenning for å møte den reduserte tilgangen på naturgass fra Russland, som Russland mener skyldes en kombinasjon av tekniske problemer og vestlige sanksjoner mot landet.
At EU-landene nå vender tilbake til kullbrenning har gjort EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen sint. Hun mener landene til tross for de kriselignende omstendighetene må nå sine såkalte klimamål.
– Vi må forsikre oss om at vi anvender denne krisen for å bevege oss fremover og ikke halte tilbake til skittent fossilt brensel, kommenterte hun til Financial Times på mandag.
Tysklands økonomiminister Robert Habeck er dog ikke enig, men mener at tilbakevendingen til kull er en absolutt nødvendighet når russisk energi lyser med sitt fravær og man attpåtil har demontert sin egen kjernekraft.
– Ellers kommer det til å bli veldig vanskelig i vinter. Det er bittert, men helt enkelt nødvendig i denne situasjonen for å redusere forbruket av gass.