Hjem Nyheter Globalt EU godkjenner insektpulver i mat

EU godkjenner insektpulver i mat

MAT EU-kommisjonen har gitt grønt lys for bruk av pulveriserte gule melormer i en rekke matvarer. Dette åpner for at opptil 4 prosent av maten snart kan inneholde insektpulver.

Melormer til mat. Foto: © Raimond Spekking, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

EU-kommisjonen har godkjent bruk av UV-behandlet pulver fra gule melormer som ingrediens i matvarer. Vedtaket ble fattet 10. februar 2025, og åpner for at inntil 4 prosent av enkelte matvarer kan inneholde melormpulver. Dette inkluderer produkter som brød, kaker, pasta, ost og frukt- og grønnsakskompotter. Godkjenningen er en del av EUs strategi for å fremme «bærekraftige matkilder med lavt karbonavtrykk», rapporterer NRK.

Selv om EU har gitt grønt lys, må vedtaket først innlemmes i EØS-avtalen før den kan implementeres i Norge. Ifølge Mattilsynet vil dette skje gjennom inkorporering i forskrift om ny mat. Norske dagligvarekjeder som Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 har foreløpig ingen produkter med insektbaserte ingredienser, men følger utviklingen nøye.

– Per i dag har vi ingen egne merkevarer som inneholder melorm-pulver eller andre insektbaserte ingredienser. Samtidig er dette spådd å bli en del av fremtidens mat, sier Henrik Bucher Holm, direktør for egne merkevarer i Rema 1000.

Mattilsynet opplyser at produkter med melormpulver må merkes tydelig, både for å informere forbrukerne og for å beskytte allergikere.

– Personer som er allergiske mot støvmidd eller krepsdyr kan få en allergisk kryssreaksjon ved inntak av melorm-pulver, understreker Svanhild Vaskinn, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Godkjenningen har skapt debatt blant norske forbrukere. Mens noen ser på insektbasert mat som et skritt mot en mer «bærekraftig fremtid», uttrykker andre sterk skepsis.

– Jeg blir kvalm av å tenke på at det skal være insekter i brødet mitt, sier Vilde Varfjell til NRK.

Retningslinjer for kommentarfelet

Kommentarer er ikke redaksjonelt materiale. Man er selv ansvarlig for det man skriver i kommentarfeltet.

Abonner
Bli varslet om
guest


0 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg