ANTISEMITTISME Når Simon Wiesenthal-senteret peker ut sionisten Michael Blume, «kommisjonær mot antisemittisme» i Baden-Württemberg – som antisemitt, går de ifølge EUs «samarbeid for bekjempelse av antisemittisme» alt for langt.
Simon Wiesenthal-senteret, navngitt etter den jødiske «nazijegeren» som døde i 2005, definerer seg selv som «en global jødisk organisasjon for menneskerettigheter», som «utforsker jødeutryddelsen og hat i en historisk og samtidig kontekst».
Senterets Globale antisemittiske topp ti-liste for 2021 har nå tiltrukket seg intens kritikk fra flere topptjenestemenn i EU, ja til og med fra EUs antisemittisme-kommisjonær – som sier at gruppen «skjender Wiesenthals arv og skader den globale kampen mot antisemittisme».
Siden 2010 har senteret årlig publisert en liste over hva de bedømmer å være de mest antisemittiske entitetene i verden. Flere lister fra de siste årene har tiltrukket seg en viss kritikk.
Et eksempel er innvendingene mot de bebreidelser som sentret i 2017 rettet mot borgermesteren Michael Müller for at han enda ikke hadde tatt kraftigere stilling mot Boycott, Divestment and Sanctions movement.
Senterets liste for 2021 har derimot vist seg være enda mer kontroversiell.
På listens første plass finner man igjen nasjonen Iran med motivasjonen at landet «streber etter utryddelsen av Israel».
Hamas, som «hersker over Gazastripen og som USA betrakter som en terrororganisasjon» er oppført som nummer to.
Tredjeplass inntas av BBC som «har blitt gransket intensivt etter sin omstridte reportasje om et antisemittisk angrep».
På femteplass finner man igjen Jewish Voice for peace, «en jødisk anti-sionistisk aktivistgruppe».
Og på syvende plass har vi ikke overraskende nasjonen Tyskland, som Simon Wiesenthal-senteret hevder har «mislyktes med å dempe antisemittiske angrep fra høyreekstreme, islamister og venstresidens demonisering av Israel».
I Tyskland var det, ifølge landets egen anti-hvite regjering, i 2019 hele 2 032 «antisemittiske hendelser» – det høyeste tallet siden 2001 og en økning med 13% sammenlignet med 2018.
I innlegget om Tyskland pekes Michael Blume ut, kommisjonæren mot antisemittisme for den tyske delstaten Baden-Württemberg, fordi han likte et Facebook-innlegg fra 2019 av en venn, der det sto: «Sionister, nazister og radikale burde kjapt si adjø til min venneliste.»
I SWC-rapporten hevdes det at Tyskland tillater Blume å «engasjere seg i disse antisemittiske og anti-israelske aktiviteter på sosiale medier».
Blume har derfor sett seg nødt å påpeke at han er en sionist:
– Jeg anser at sionismen er fullt legitim og at Israel har en evig eksistensrett. For meg er antisionisme det samme som ren og skjær antisemittisme. Jeg har mange ganger reist til Israel som venn og alliert, og har talt og skrevet mye om dette, sier han til JTA.
EU: «Med kritikken mot Blume gikk dere for langt»
Katharina von Schnurbein, EUs samordner for bekjempelse av antisemittisme, skrev på Twitter den 29. desember 2021 at senterets inkludering av Blume i de verste antisemittenes skare «miskreditterer den uvurderlige arven fra Simon Wiesenthal, en overlevende fra utryddelsen som egnet sitt liv med å sikkerstille at nazistiske krigsforbrytere ble stilt for retten…»
«Wiesenthal Center», twittrer von Schnurbein videre, «skader kampen mot antisemittisme med sin liste».
Og hun er ikke alene. En paraplygruppe av jødiske samfunn i Baden-Württemberg, kjent som De israeliske religiøse samfunn, har uttrykket støtte for Blume og fordømmer i en uttalelse Wiesenthal-listen. Slik skriver de i en offentlig uttalelse:
De jødiske samfunnene i staten fordømmer enstemmig forsøket å nedsette antisemittisme-kommisjonæren i delstaten Baden-
Württemberg gjennom å inkludere ham i Simon Wiesenthal-senterets liste over ‘Topp 10 verste antisemittiske hendelser’ for år 2021.
SWC forsvarer sin liste
Rabbineren Abraham Cooper, assisterende sjef for SWCs Global Social Action Agenda forsvarer imidlertid listen og betoner derved at senteret «ikke lider av nedsatt syn».
«Med nesten halvparten av verdens jødiske befolkning bosatt i Israel, kan du ikke bekjempe antisemittisme uten å motsette deg alle de som angriper sionister og demoniserer sionismen», skriver Cooper i en e-post til JTA og fortsetter:
Dette faktum er innlemmet i IHRAs [International Holocaust Remembrance Alliance] definisjon av antisemittisme. Under 2021 og deretter må mennesker som har ansvarlige posisjoner med hensikten å overvåke og motsette seg antisemittisme, gjøre klart for seg at dette inkluderer demonisering av sionister og demonisering av sionisme.
IHRAs definisjon av antisemittisme inkluderer et flertall eksempel på «anti-israelisk prat». En rekke land har godkjent definisjonen.