KORONAKRISEN Sverige har fått massiv kritikk for mangelfull håndtering av koronakrisen. Nå ønsker jødinnen Helle Klein at media slutter å rapportere om nye dødsfall, ettersom «influensa tar sine offer hvert år».
Sverige har fått hard kritikk for mangelfull håndtering av den såkalte koronakrisen. Den statlige epidemiologen Anders Tegnell, som leder Folkehelsetilsynet og dermed også Sveriges håndtering av krisen, har blant annet bestemt seg for å motsette seg Verdens helseorganisasjons (WHO) oppfordring om å teste, isolere og behandle alle tilfeller av korona. Tegnell har bestemt seg for å avslutte testene.
— Land befinner seg i ulike faser. Før eller siden kommer man inn i en fase der man ikke finner alle tilfeller, sier Tegnell til Aftonbladet.
Selv Kina, som har blitt rammet verst av koronaviruset, men som også har klart å snu utviklingen og redusere antallet smittede, har gått til skarp kritikk mot Sverige. I en leder i magasinet Global Times, som er eid av det regjerende kommunistpartiet, skriver de at Sverige har «kapitulert til viruset» og sammenligner Sverige med et «svart hull» der viruset nå kan trives, for deretter angripe andre områder, rapporterer Sveriges Radio.
I lederen kreves det at EU nå skal fordømme Sverige.
Lørdag dro representanter fra Den nordiske motstandsbevegelsen til Mynttorget utenfor Riksdagen i Stockholm og holdt en protestaksjon der man krevde regjeringens fratreden som følge av den mangelfulle håndteringen av koronaviruset.
— Selv om vi ennå ikke kan vite nøyaktig hvor stort omfanget vil bli, eller alle de eksakte årsakene til epidemien, vet vi at Sveriges beredskap har vist seg å være dårlig. Vi vet at de styrende gir blanke i folket, og dette er alvorlig i seg selv, sa redesjef Jimmy Thunlind under en tale utenfor den svenske riksdagen.
Men også forskere, leger og eksperter har stilt spørsmålstegn ved den svenske regjeringens mangelfulle håndtering og advart om at det kan lede til en katastrofe. I et intervju med Expressen påpekte for eksempel Andreas Fischer, kirurg og styreleder i yrkesforeningen Sjukhusläkarna Stockholm, at det ikke er usannsynlig at 10 prosent av Stockholms innbyggere kan bli smittet. I følge Fischer vil dette bety at mer enn 2000 smittede kan trenge intensivbehandling, mens det bare er 90 plasser klare ved sykehuset.
— Jeg har vanskelig for å forstå hvorfor Sverige gjør det annerledes, sammenlignet med andre land. Det er noe som ikke helt stemmer, for dette er en underlig agerende, sier Andreas Fischer til Expressen.
Jødinnen Helle Klein, prestinne i den LHBTP-sertifiserte kirkeorganisasjonen Svenska kyrkan og tidligere lederskribent for Aftonbladet, oppfordrer nå mediene til å slutte å rapportere om korona-dødsfall etter den massive kritikken mot Sveriges mangelfulle håndtering.
«Tror kanskje ikke at mediene skal rapportere hvert dødsfall – det gjør vi aldri ved en vanlig influensa som også tar sine offer hvert år. Blir lett enda mer panikkstemning», skriver Klein på Twitter.
Så langt er det bare to eldre som har dødd av korona i Sverige, men i Italia der infeksjonen har eksistert i en lengre tid, hadde 1 266 personer omkommet sist fredag. Dette betyr at viruset hadde en dødelighet på over 7 prosent i Italia.
Les mer:
Motstandsbevegelsen demonstrerte mot Sveriges håndtering av koronakrisen
Hele Italia settes i karantene
Trumps koronabeslutning: Vil isolere seg fra Europa
Koronaviruset slår til mot AIPAC