Hjem Nyheter Norden En tredjedel av Sveriges offentlig ansatte nekter å rapportere ulovlige innvandrere

En tredjedel av Sveriges offentlig ansatte nekter å rapportere ulovlige innvandrere

ULOVLIG INNVANDRING En ny undersøkelse viser at en tredjedel av offentlig ansatte i Sverige er villige til å følge en lov om meldeplikt mot papirløse innvandrere. Samtidig oppgir nesten like mange at de vil bryte loven dersom den blir innført.

Sjangerbilde: Masseinnvandring. Foto: Sandor Csudai, (CC BY-NC-ND 4.0).

En ny undersøkelse fra Novus viser at en tredjedel av offentlig ansatte er villige til å forholde seg til en eventuell lov om meldeplikt mot ulovlige innvandrere, eller såkalte papirløse. Samtidig sier nesten like mange at de vil bryte loven dersom den trer i kraft. I Göteborg har de til og med erklært at de «ikke vil delta» dersom loven trer i kraft.

I fjor la regjeringen frem et forslag som innebærer at offentlig ansatte skal ha plikt til å rapportere ulovlige innvandrere. En regjeringsutredning av forslaget er i gang og forventes å være ferdig i løpet av høsten. Hvis forslaget blir lovgivende, betyr det at ansatte i offentlig sektor må rapportere ulovlige innvandrere til Migrationsverket og Politimyndigheten.

Vil heller ta en bot

Undersøkelsen viser at 28 prosent av offentlig ansatte ikke ville fulgt loven dersom den ble innført. Videre oppgir 33 prosent at de ville fulgt den, mens 40 prosent er usikre på hvordan de ville handlet. Blant de som ikke planlegger å overholde loven, sier 86 prosent at de heller vil ta en bot enn å navngi en ulovlig innvandrer, 67 prosent sier at de heller vil bytte jobb og en fjerdedel er forberedt på å ta fengselsstraff.

Forslaget har møtt både støtte og kritikk. Uppsala kommune er en av kritikerne og har oppfordret regjeringen til å skrote planene. De mener forslaget kan hindre folk i å søke hjelp og gjøre det vanskeligere å jobbe i offentlig sektor.