HELSE Unge helt ned i 14-årsalderen blir diagnostisert med gonoré. Folkehelseinstituttet frykter nå en eksplosjon av sykdommen.
Antallet tilfeller av kjønnssykdommen gonoré øker kraftig i Norge, og særlig blant yngre. Ifølge Øivind Nilsen, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, så er sykdommen i kraftig vekst blant norske ungdommer.
– Gonoré er i ferd med å jobbe seg inn i ungdomsmiljøene. Det smitter veldig lett, og vi vet at ungdom har mye ubeskyttet sex, forteller han til VG.
Kraftig økning – spesielt blant homoseksuelle
Nilsen forteller at antallet gonoré-diagnoser i 2016 var på 1 096, og at man i år ser ut til å ende på opp mot 1 500 – noe som innebærer en økning på 40 prosent. Ifølge Nilsen så er unge helt ned i 14-årsalderen rammet.
Statistikken viser videre at kjønnssykdommen øker desidert mest blant homoseksuelle menn, men at også heteroseksuelle kvinner og menn rammes.
Overlege Patricia Merckoll ved Olafiaklinikken forteller at mange homoseksuelle ikke selv er klar over at de har gonoré, men at dette oppdages ved såkalte rutinesjekker.
– De kommer for å ta prøver fra halsen, urinen og analåpningen. Vi sender prøvene til labben og bruker en såkalt PCR-test, som går etter arvestoffet fra gonorébakteriene. Da finner vi gonoré i hals og anus, hvor det er sjeldent at man får symptomer.
Kan resulterer i sterilitet
Ifølge Merckoll så er kjønnssykdommen verst for kvinner, og særskilt om man ikke behandler den i tide. Merckoll forteller at kun halvparten av kvinnene som er smittet får symptomer
– 50 prosent av kvinner får symptomer. De merker økt utflod. At det er vondt å tisse. Det kan også være vondt i lavere del av magen, og da er det alvorlig. Men halvparten går altså rundt og vet ikke at de er smittet. Sykdommen kan til slutt påvirke muligheten til å få barn.