NATUR Fremmede arter i den norske naturen øker eksplosivt og skader norsk natur og koster samfunnet penger. Viktig å jobbe preventivt og forhindre at de tar seg hit, understreker forsker.
Informasjonen kommer fra en ny rapport fra Norsk institutt for naturforskning (NINA). I rapporten, hvor forskerne blant annet har studert hvordan nye arter kommer til Norge, slår de fast at antallet fremmede arter øker eksplosivt, at de gjør stor skade i naturen og koster samfunnet mye penger. Man antar at, i snitt, fem nye arter etablerer seg i norsk natur hvert eneste år.
– Trenden er helt klar. Antall fremmede arter i Norge går rett til værs. Den største kilden er arter som har rømt eller forvillet seg eller kommet som blindpassasjerer sammen med planteimport, uttaler Tomas Holmern, seniorrådgiver i Miljødirektoratet til Aftenposten.
Studien omfatter 1 170 arter som er etablert i Norge, og 1 071 arter som enn så lenge ikke er etablert. Også på Svalbard er fremmede arter gjort sitt inntog. Der har ti etablert seg og 69 er observert.
Ny forskrift forbyr invasive planter
Ved årsskifte trådte en ny forskrift i kraft som gjorde det ulovlig å selge invasive hageplanter, som lett kunne spre seg. Holmgren forteller til Aftenposten at det er utrolig viktig å jobbe preventivt, altså å forhindre at artene kommer hit.
– Det er svært kostbart å fjerne dem når de først er her.
I rapportene frykter også forskerne for at klimaendringene i Norge, at været blir varmere og våtere, vil gjøre at flere av de fremmede artene kan overleve og klare å reprodusere seg.
Les også:
Vår vei – punkt 6