HISTORIE Den 15. juni 1843 ble en av Nordens viktigste komponister og sentrale skikkelser innen den nordiske nasjonalromantikken født.
Edvard Hagerup Grieg ble født den 15. juni 1843 i Bergen. Han vokste opp i et musikalsk miljø. Hans mor, Gesine Judith Hagerup, var selv en meget dyktig pianist som hadde blitt musikalsk skolert i Tyskland. Den verdensberømte fiolinisten Ole Bull, som var en nær venn av familien, la tidlig merke til Edvard Griegs talent og foreslo at han skulle få særskilt musikalsk utdannelse. Dette førte til at Grieg i år 1858, bare 15 år gammel, dro til Tyskland for å studere ved Leipzigs konservatorium.
Grieg kom dog snart til den oppfatningen at musikkhøyskolen i Leipzig var for konservativ. Han begynte på egenhånd å studere Frédéric Chopin, Robert Schumann og Carl Reinecke – alle pianister som han selv. Hans favorittkomponist ellers var Mozart. Han var også en stor beundrer av Wagner.
Etter fire år ble Grieg uteksaminert fra Leipzigs konservatorium med et meget godt diplom. Etter å ha bodd fire år i Bergen dro Grieg til København der han levde i tre år. I København traff han Rikard Nordraak, som i samme periode komponerte Norges nasjonalsang. Nordraak ville få stor betydning for Griegs utvikling, ikke som komponist, men som en inspirasjonskilde og en slags mentor. Fremfor alt var Grieg tiltrukket av Nordraaks streben etter å skape nordisk musikk basert på gamle folketoner. Det var andre komponister i Norge som også var inne på dette sporet og som videre influerte Grieg, for eksempel Otto Winter-Hjelm og Ludvig Mathias Lindeman, hvorav den siste utgav et samleverk med tusen norske folkemelodier.
På Griegs tid hadde nordmennene i århundrer levd i skyggen av Danmark for å senere bli påtvunget en union med Sverige på mer eller mindre Sveriges vilkår alene. Mange nordmenn søkte på denne tiden etter en egen norsk identitet og førte en kulturkamp der man løftet frem det som var spesifikt norsk. Den norske kulturen som på denne tiden steg frem var dog i aller høyeste grad nordisk. I denne nordiske nasjonalromantiske tiden ble Grieg en sentral skikkelse med sine nordiske rytmer og sine verk om norske fjell og fjorder.
Mellom årene 1867 og 1879 opptrådte Grieg i Tyskland og byer som Wien, Roma, London og St. Petersburg. Han traff på denne tiden komponisten Franz Liszt, en pianovirtuos som blir beskrevet som «den største gjennom alle tider». Grieg hadde gjennom et anbefalingsbrev fra Liszt, som aldri hadde truffet Grieg tidligere, fått et statlig stipend slik at han kunne reise til Italia. De møttes ved to tilfeller i Roma der Grieg hadde med noter til to verk som Liszt spilte a prima vista for de samlede musikerne. Liszt ble imponert av den norske komponisten og hans gode ord hjalp Grieg til å bli enda mer kjent, samtidig som det gav ham selvsikkerhet og selvtillit.
Mest kjent er Grieg for musikken til skuespillet Peer Gynt av Henrik Ibsen fra 1876. Ibsen hadde personlig bedt Grieg om å komponere musikken til dette dramaet. I Peer Gynt inngår også musikkstykket «I dovregubbens hall». Dramaet forteller om Peer Gynt som har kidnappet dovregubbens datter fra det bryllupet hun skulle være brud. Da Peer Gynt prøver å rømme fra trollene ramler han og slår hodet på en sten og våkner opp i dovregubbens hall. Omringet av troll anklages «den kristne sønnen» for å ha forhekset dovregubbens vakreste datter. Trollene diskuterer forskjellige fryktelige straffer, og musikken hopper hver gang de høylytte diskusjonene starter. Musikken stopper først da Peer Gynt lykkes i å rømme fra berget.
Da Edvard Grieg ble gammel var han verdensberømt og ble kalt for «Nordens Chopin». Nå var det han som var inspirasjonskilde for andre. Han influerte mange komponister i Norge og i andre land, blant annet den svenske komponisten Wilhelm Peterson-Berger, men også andre kulturpersonligheter som forfatteren George Bernhard Shaw.
Den 4. september 1907 døde Edvard Grieg etter lang tids sykdom. Han hadde da blitt kjent som en av Norges største kulturpersonligheter, komponist og dirigent. På begravelsen spiltes, mye passende, Chopins begravelsesmarsj.