OSLO Likestillings- og diskrimineringsombudet hevder sykehjemsetaten i Oslo diskriminerer når de krever at ansatte skal kunne prate godt norsk. Ifølge ombudet skal flere ansatte ha klaget, da de har følt seg «krenket fordi det er stilt språkkrav».
I Oslo kommune arbeider det 40 prosent sykehjemsansatte med utenlandsk bakgrunn og varierende norskkunnskaper. Som følge av dette innførte kommunen omfattende norskkurs for de ansatte i sykehjemsetaten.
Avdelingssykepleier på Lille Tøyen sykehjem, serbiske Marija Wågsæther, har selv deltatt på norskkurset og mener «god norskuttale er helt avgjørende for jobben».
«Krenkende» språkkrav
Likestillings- og diskrimineringsombudet har gått igjennom retningslinjene etter de skal ha mottatt flere klager fra utenlandske ansatte som har følt seg «krenket» av språkkravet. Ombudet konkluderte med at sykehjemsetaten diskriminerer når de krever at ansatte gjennomfører norskkurs.
31 prosent hadde ingen eller begrensede norskkunnskaper
Ifølge en rapport fra 2010 så hadde 31 prosent av de ansatte i sykehjemsetaten ingen, eller en begrenset evne til å snakke norsk. Sykehjemssjef Helge Jagmann forteller at de kartlegger og velger ut de som har for dårlige norskkunnskaper og tilbyr språklig opplæring. Jagmann nekter for at dette er noen form for diskriminering, og mener det er alvorlig dersom ombudet står på sitt.
Kilde:
– Diskriminerende å kreve norskkurs av sykehjemsansatte