TEKNOLOGI NRKbeta publiserte i helgen noe som umiddelbart kunne virke som en lettbent krim-gåte: en amerikansk selskapsdirektør hadde i stadig hyppigere omfang blitt avbildet med treningstøy påført norske sponsormerker, hvorfor? Ikke helt på høyde med et «lukket-rom mysterium» av for eksempel John Dickson Carr, men i jakten på den norske forbindelsen blir det imidlertid avdekket en del interessante poenger.
Vedkommende direktør heter Alex Tarp og leder selskapet Palantir, et mildt sagt omdiskutert selskap som leverer overvåknings- og spionteknologi til myndigheter og stater verden over. Selskapet ble etablert av CIA i 2003 av de tre jødene Alex Tarp, Joe Lansdale og Stephen Cohen, i tillegg til den ikke-jødiske, homofile Peter Thiel, og teknologien de baserer seg på er prosessering av såkalt meta-data: store mengder data, algoritmer, som blir hurtig prosessert og analysert i kraftige datamaskiner. Og algoritmene i dette tilfellet er som regel mennesker. Som vi tidligere har skrevet om så er oppfatningen i visse miljøer, spesielt orientert mot transhumanisme og World Economic Forums konsept og prosjekt Den store omstillingen, at mennesker utelukkende er å oppfatte som algoritmer, vi er i bunn og grunn bare noen tall. Dette med intensjon om å nedvurdere mennesket og omdefinere dets status, for nettopp å kontrollere dets tanker og handlinger. For eksempel vil de organiske og folkelige Frihetskonvoiene i Canada være noe disse miljøene ikke forstår, og noe de frykter.
Les mer: «Organismer er algoritmer»
Koblingen Palantir og World Economic Forum er ikke bare tilsynelatende, den er reell og konkret. Palantir er en offisiell samarbeidspartner med WEF, og WEF beskriver selv selskapet slik på sine hjemmesider: «Palantir Technologies endrer hvordan ledende institusjoner løser store og kritiske datamengder. Dets analytiske plattformer er brukt av etterretningstjenester, militæret, politiet og datasikkerhetssamfunnet, i den kommersielle sektoren så vel som i filantropiske organisasjoner. Dets team av ingeniører kombinerer en ekspertise i system-infrastruktur, prosessering av stor-data og analyser, bruker-design, datavitenskap og informasjonssikkerhet.»
Palantir utfyller dermed en nisje i markedet ved siden av de israelske selskapene Pegasus og QuaDream, to firma hvorav spesielt førstnevnte om mulig er mer diskreditert enn Palantir, og den globale, digitale overvåknings- og spionteknologien fremstår da mer som et israelsk monopol. Men hvilken forbindelse har selskapet til Norge? Politiet i Norge har inngått en avtale med Palantir for 100 millioner kroner, mens Tolletaten inngikk i 2018 en avtale med Palantir om kjøp av tjenester for 300 millioner kroner, og begge etatene har nå implementert disse tjenestene i sitt arbeid. Så en krimgåte i krimgåten: I perioden 23. mars til 5. mai i 2020 mai ble en server med elev-informasjon i Innlandet, Trøndelag og Agder fylke utsatt for innbrudd, og personopplysninger på 40 000 elever og lærere ved de respektive fylkenes videregående skoler kom mest trolig på avveie. Bare i Innlandet fylke ble hele 23 videregående skoler berørt. Fylkesrådsmann Tron Bamrud i Innlandet fylkeskommune fikk opplyst fra Sør-Øst politidistrikt at det var «et israelsk firma» som sto bak angrepet, men han fikk ikke oppgitt hvilket firma det var snakk om. Siden ble det stille. Dette er slik mafiaen opererer, med dårlig skjulte trusler om negative konsekvenser tilbyr de sine tjenester; man kaster en stein gjennom et butikkvindu, før man dagen etter oppsøker butikksjefen og med henvisning til gårdagens hendelse sier seg villig til å beskytte geskjeften, mot et generøst vederlag selvsagt. Slik kan man gjøre når man har monopol. Men myndigheten skal altså ha oss til å tro at det er russiske bitcoin-containere på et grustak på Tolga som truer rikets sikkerhet.
Palantir har også vært sentral i «bekjempelse av pandemien», og det ble skandale da det viste seg at selskapet hadde full pasientinformasjon til alle britiske statsborgere etter en kontrakt de inngikk med Storbritannias helsemyndigheter, NHS, for å hindre smittespredning. Vi har også tidligere skrevet om EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og dennes kommunikasjon med Pfizers jødiske sjef Albert Boula. Hva de diskuterte vites ikke all den tid von der Leyen nekter å frigi kommunikasjonen dem imellom. Nå viser det seg at von der Leyen også hadde kommunikasjon på private, ikke-journalførte plattformer med flere, samtidig med Boula. Og hvem var det om ikke før nevnte direktør i Palantir, Alex Tarp? Og hvor var det om ikke på World Economic Forums Davos-møte i 2018? Hva disse diskuterte vet vi ei heller ikke. Ursula von der Leyen har nektet å frigi også denne kommunikasjonen.
Så hva blir resultatet av NRKs graving? De mistenkte i saken var dermed Tolletaten og Politiet, de to store innkjøperne av Palantirs «tjenester» i Norge, og til slutt finner NRK frem til at de norske treningsklærne med sponsormerker fra norske selskaper blir forsynt Tarp av en ansatt i Tolletaten. The End fra NRK.
(For øvrig så er «Sort Messe» John Dickson Carrs kanskje mest kjente roman, flere ganger kåret til den beste kriminalromanen som er skrevet, et klassisk mysterium fra det lukkede rom, med hekser og satandyrkere. Omtrent som et Davos-møte med andre ord.)