KULTURREVOLUSJON Kommunestyret i Black Brook, New York avslår en begjæring om navneendring av stedsnavnet Swastika. Kommunens ordfører forklarer at tettstedets grunnleggere har gitt navn til tettstedet.
Bystyret i Black Brook, som har jurisdiksjon over det lille tettstedet Swastika i Clinton County i delstaten New York, USA, har nå enstemmig stemt nei til å en gang overveie å endre stedsnavnet Swastika til noe mer «politisk korrekt».
Beslutningen tas midt under en pågående amerikansk kulturrevolusjon, som inkluderer et oppgjør med symboler og monument over «hvit overhøyhet».
Michael Alcamo bor i New York, men oppgir for radiostasjonen North Country Public Radio (NCPR) at han pleier å besøke området Adionracks så mye han kan for å sykle og få litt rekreasjon.
Han forklarer at han ofte sykler gjennom den nordlige provinsens små byer og tettsteder, og at han da mange ganger legger merke til den der typiske historiske kirkegården med små amerikanske flagg som utmerker krigsveteraners graver.
Når han i sommer var på en slik sykkeltur gjennom Clinton County oppdaget han noe nytt.
— Plutselig kom jeg til et tettsted ved navn Swastika, noe som er [et navn på] ett symbol for det tyranni og hat som disse soldater kjempet mot og døde for å beseire, sier han til NCPR i et forsøk på å gjengi sin reaksjon på navnet.
Alcamo vendte seg siden i august til Clinton Country for å se om de kunne overveie å «oppdatere» det lille tettstedets navn. Han ble da oppfordret til å kontakte byen Black Brook, som har jurisdiksjon over Swastika, via e-post.
I Black Brook besluttet bystyret å ta opp spørsmålet. Og mandag kveld skulle man stemme over om hvorvidt man skulle overveie en navnendring eller ikke.
— Swastika ble faktisk navngitt av områdets grunnleggere, de som en gang bosatte seg der, innledet kommunesjefen Jon Douglass, som deltok på mandagens bystyremøte, men ikke selv stemte.
Han fortalte videre at tettstedet ble grunnlagt en gang i 1800-tallets første tiår og fikk sitt navn fra den geometriske figuren som i tusener av år har blitt brukt som et gudssymbol i indiske religioner.
— Det har til og med blitt benyttet som et lykkebringende symbol, forklarte han.
Douglass påpekte også at dette ikke er første gang det lille tettstedets navn er blitt gransket, og betonte at bystyret aldri har funnet noen grunn til å endre navnet.
— Jeg mener swastikaen har blitt benyttet i et flertall religioner. Har hinduene og buddhistene slettet den fra sine religioner på grunn av tyskerne?
Etter fem minutters diskusjon stemte bystyret enstemmig nei til forslaget.
Alcamo, som sendte inn forslaget, er misfornøyd med bystyrets beslutning.
— Jeg forventet meg kanskje at en kommisjon skulle vurdere ulike alternativer og overveie muligheten for å oppdatere navnet til noe som er mindre krenkende og som ikke symboliserer tyranni, sier han til NCPR.
Les også:
Motstandsmenn frikjent for politisk ytring
Det norske flagget var altfor likt det amerikanske sørstatsflagget – måtte tas bort
FILM: Et opprør mot vår eksistens