HISTORIE Den 16. mars hedres minnet av den Latviske Legionen og de latviske frivillige som sloss på Tysklands side mot Sovjetunionen under andre verdenskrig.
Mellom den 16. og 18. mars ble det utkjempet harde kamper på den østre siden av elven Velikaja og den strategisk viktige høyden 93,4. Dette var det første tilfellet hvor begge de latviske divisjonene, 15. Waffen-Grenadier-Division der SS og 19. Waffen-Grenadier-Division der SS, kjempet sammen under latvisk befal, mot den angripende røde armé.
Slaget begynte den 16. mars, da et kraftig sovjetisk angrep tvang latvierne til retrett, men uten å knekke deres motstandsvilje. Høyden ble gjenerobret med minimale tap noen dager senere etter et motangrep av den 15. SS-divisjonen ledet av Oberst Arturs Silgailis.
Mellom 80 000–90 000 latviere tjenestegjorde i den latviske SS-legionen, og cirka 60 000 andre steder i den tyske krigsorganisasjonen. Dette gjorde latvierne til den største utenlandske gruppen som tjenestegjorde i SS. Dette delvis på grunn av at tyskerne innførte obligatorisk verneplikt i de baltiske landene og at de så langt det var mulig forsøkte å holde sammen de forskjellige utenlandske kontingentene i sammenhengende forband.
De baltiske landene hadde blitt okkupert av Sovjetunionen i 1940, og folk visste hva kommunistisk okkupasjon innebar. Derfor var det ikke sjelden at de baltisk soldatene kjempet til siste mann og siste kule.
Til tross for den heroiske motstanden fra de latviske soldatene var det ikke mulig å stoppe den enorme numeriske overlegenheten til sovjeterne. Det drøyde helt frem til 1990 før den sovjetiske okkupasjonen av Latvia opphørte.
Feiringen av Legionærdagen ble startet av Daugavas Vanagi, som var en latvisk veteranorganisasjon i eksil. Da Latvia ble selvstendig kunne man feire sine krigshelter i hjemlandet. I 1998 ble Legionærdagen innført som en offisiell nasjonal minnedag.
Dagen var offisiell minnedag i Latvia frem til år 2000, da den latviske regjeringen etter press fra blant annet EU strøk den fra listen over offisielle minnedager.