HISTORIE Den 20. februar 1935 steg den første kvinnen i land på Antarktis’ kyst.
På siste halvdel av 1800-tallet, og delvis på begynnelsen av 1900-tallet, oppdaget mange nordiske oppdagere verden. Eksempler på disse er finlandssvensken Adolf Erik Nordenskiöld (Nordøstpassasjen), svensken Sven Hedin (Asia), danskrusseren Vitus Bering (kystområdet mellom Asia og Amerika) samt nordmennene Roald Amundsen (Sydpolen), Fridtjof Nansen (Nordpolen), Otto Sverdrup (Nordpolen) og Thor Heyerdahl (Sør-Amerika og Påskeøya).
Kvinner var lenge utestengt fra disse ekspedisjonene, som var både krevende og farlige. Dette også for mennene; foruten den ekstreme kulden og matmangelen under de lange ekspedisjonene kunne man også havne i andre farlige situasjoner, som for eksempel isbjørnangrep. Den britiske marineoffiseren Robert Falcon Scott, som var nummer to på Sydpolen etter Amundsen, døde på Antarktis. Amundsen selv døde senere under en redningsekspedisjon ved Svalbard. Amerikaneren Jenny Darlington, som kom til Antarktis i 1947, skrev: «Med tanke på alt tror jeg ikke at kvinner hører hjemme i Antarktis».
En som ikke ville høre på sånt var Caroline Mikkelsen, som ble den første kvinnen til å nå Antarktis (12 år før Darlington).
Caroline Mikkelsen (pikenavn ukjent) ble født i Danmark i 1906 og giftet seg med den norske sjøkapteinen Klarius Mikkelsen. Det var ikke uvanlig at den eventyrlystne Caroline fulgte med sin mann og hans besetning ut på havet. Da hvalfangstskuta MS «Thorshavn» skulle startet sin reise i 1934 bestemte hun seg for å bli med. Men at reisen skulle nedskrives i historiebøkene visste ingen.
I flere måneder befant de seg til havs og først den 20. februar 1935 nådde skipet frem til målet: Antarktis. Mikkelsen-paret forlot skipet med de fem besetningsmennene og bestemte seg for å istedet ta seg i land med en livbåt.
Forholdene var dårlige. De fant ingen steder hvor det egnet seg å gå i land.
Men så til slutt la de merke til en smal vik som lå langs en fjellkjede som de kalte for Vestfoldfjellene. Ved å følge viken fant de et sted hvor de kunne gå i land.
Nordmennene utforsket området og bygde en minnesvarde. Til ære for dagen fikk den historiske Caroline heise det norske flagget.
Senere kalte de kysten opp etter Ingrid Christensen. Hun var kona til Lars Christensen som eide hvalfangstbedriften som Klarius Mikkelsen arbeidet for. To år senere steg også Ingrid Christensen i land på kontinentet.
Kaptein Klarius Mikkelsen oppkalte områdets høyeste fjell etter Caroline. Da området på dette tidspunktet ikke var kartlagt lot Australia, som området tilhører, navnet stå. Selv i dag kan man på kartet finne Mount Caroline Mikkelsen, Ingrid Christensen Coast og Vestfold Hills.
I 1995 gjenoppdaget en forskningsgruppe den da 60 år gamle landingsplassen. Som følge av dette ble plassen like etterpå erklært for et historisk område. Noen år senere gikk Caroline Mikkelsen bort.