EUROPA Titusener av nederlandske bønder deltar i protester mot regjeringers beslutning om å innføre nye lover mot forurensning. Loven gjør at et stort antall bønder ikke vil kunne fortsette sin virksomhet, midt under den pågående matkrisen.
Den nederlandske regjeringen har bestemt at visse utslipp skal minke med 50 prosent frem til 2030. Dette gjelder først og fremst nitrogenoksider og ammoniakk, som finnes i husdyrs urin og avføring.
«Den ærlige beskjeden er at ikke alle bønder kommer til å kunne fortsette sin virksomhet, og de som kan gjøre det må trolig drive jordbruket på en annen måte», skriver den nederlandske regjeringen i en pressemelding.
Den nederlandske regjeringen hevder at utslipp fra husdyr er et særlig stort problem i Nederland, hvor bønder ofte har et stort antall dyr på små områder. Man har tidligere forsøkt å oppfordre bønder til å gi dyrene for med mindre protein for å minske utslippene, men det har ikke hjulpet.
Titusener av bønder i landet har derfor samlet seg med traktorene sine på ulike steder for å protestere. Bønder har også blokkert motorveier med store traktorkaravaner og dumpet høyballer på veier, som man i visse tilfeller også har satt fyr på.
We zien op meerdere plekken hooibalen in brand staan. Dit levert hinder voor het verkeer op. Onder andere langs de #A12 bij Bodegraven moet de brandweer in actie komen. Volg ons liveblog: https://t.co/hJRrFHYEaB pic.twitter.com/vioZDHc2Qf
— Rijkswaterstaat Verkeersinformatie (@RWSverkeersinfo) June 28, 2022
I visse tilfeller har man samlet seg utenfor rådhus og andre regjeringsbygninger, hvor man har tent store bål. Nylig samlet også hundrevis av bønder seg utenfor den nederlandske parlamentet i Haag. Med seg hadde man kyr som man truet med å slakte fremfor bygninger, rapporterer Bloomberg.
Nederlands statsminister Mark Rutte har fordømt protestene, som han mener er farlige.
– Det er ikke akspetabelt i dette landet å tillate farlige situasjoner eller at trafikanter blir skremt, sier han i en uttalelse.