OPPRØR Det nederlandske bondeopprøret sprer seg over hele Europa. I Italia, Polen, Tyskland og Spania har bønder i flere byer gått ut i gatene og protestert mot sin egen regjerings anti-landbrukspolitikk.
Frihetskamp har tidligere skrevet om bondeopprøret i Nederland, der myndigheter med absurde utslippsreguleringer søker å hindre bøndene i å praktisere sitt levebrød. Lignende protester finner nå sted i flertallet av italienske byer, der det uttrykkes en dypt forankret misnøye som gjæres over hele landet. De siste ukene har situasjonen for mange bønder i Italia og i hele Europa blitt ytterligere forverret av den stadig mer alvorlige tørken.
— Vi er ikke slaver, vi er bønder, ropes av protestdeltakere over hele Italia, hvor eskalerende tørke fryktes å ytterligere forverre en allerede påtakelig landbrukskrise.
De italienske bøndene mener reguleringer motivert av klimahensyn har fratatt dem rundt tre milliarder euro i inntekt, og at sanksjonene mot Russland – blant annet gjennom de økende drivstoffprisene – faktisk har rammet Italias og hele Europas bønder hardest. Hovedfokus er imidlertid på de ovennevnte reglene, som de mener gjør kostnadseffektiv drift nærmest umulig. Det er, understreker de, selve jordbrukets overlevelse som nå står på spill, et faktum som, understreker de, forklarer de noe drastiske protestytringene.
I Polen har det ved bondedemonstrasjoner flere steder i landet blitt fremført protester mot regjeringens landbrukspolitikk, hvorpå man har krevd lavere renter og nye importavgifter for utenlandske matvarer.
— Vi er ikke enige i at Polen skal oversvømmes med mat importert fra utlandet uten dokumentasjon, eller at den deretter skal markedsføres som polsk mat, kommenterer Michel Kołodziejczak, en av lederne for de polske protestene.
Nettavisen Världen idag rapporterer om nye bondedemonstrasjoner i Tyskland og Spania, som ligner på de i Italia og Polen.
I det avsidesliggende landet Sri Lanka kollapset nylig innenlandsk landbruk fullstendig etter at myndighetene plutselig forbød all bruk av kunstgjødsel. Også her ble den påståtte klimakrisen påberopt som motiv for restriksjonen.