GLOBALISME USAs jødiske utenriksminister annonserte på tirsdag at Washington «ikke vil tvile» på å straffe kinesiske entiteter som «saboterer vestens linje» mot Russland.
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg gjorde nylig det. Og deretter gjorde USAs utenriksminister Antony Blinken det. Og så gjorde også EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borell det. Gjorde hva? De har alle truet Kina. På tirsdag advarte Blinken Kina for «implikasjoner og konsekvenser» hvis de velger å bidra med hva han kalte «dødelig bistand til Russland i dets angrep på Ukraina». Kommentaren kom under Blinkens besøk i Kazakhstan – ett av hans mange stopp på turneen i sentralasiatiske tidligere sovjetrepublikker slik som Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan.
«Kom ikke og si at dere ikke visste»
«Vi har vært veldig tydelige mot Kina angående hvilke konsekvenser en slik leveranse får» påpekte han ved en pressekonferanse i Astana direkte etter sine møter med Kazakhstans president Kassym-Jomart Tokayev og utenriksminister Mukhtar Tileuberde og fortsatte:
Vi vil ikke tvile på å for eksempel rette oss inn mot Kinesiske bedrifter eller individer som bryter mot våre sanksjoner, eller som på noen annen måte er engasjert i å støtte den russiske krigsinnsatsen.
Blinken understrekte at han hadde tatt opp dette emnet direkte med Kinas utenriksminister Wang Yi da de traff hverandre på sikkerhetskonferansen i München tidligere i februar. CIA-sjefen Bill Burns kommenterte fredag på CBS News at byrået er «helt sikker på at den kinesiske ledelsen vurderer å forsyne dødelig utrustning» til Moskva for å støtte dem militært i deres konflikt med Ukraina – en anklagelse som Beijing tar fullstendig avstand fra.
Uttrykkene «dødelig bistand» og «dødelig utrustning» har forekommet i flere uttalelser til Kina fra NATO og offisielt amerikansk hold, uten at det har blitt klartgjort nøyaktig hva som menes med det – men av flere kontekster fremgår det at det er ment å tolkes som at det er en bredere betydning enn kun «(leveranse av) våpen».
Fredsplan betraktes med stor skepsis
Forrige uke presenterte Kina en 12-punktsplan som beskriver en potensiell vei til fred mellom Russland og Ukraina. I sin advarsel til Kina på tirsdag anklagde Blinken landet for å fyre opp under krigen med den ene hånden mens de later som å megle fred med den andre.
«Kina kan ikke gå til begge sider når det gjelden den russiske aggresjonen i Ukraina», sa han og la til:
Det duger ikke å legge frem fredsforslag på den ene siden, samtidig som man på den andre mater ilden som Russland har påtent.
Beijing har på sin side anklaget Washington for hykleri og for å hetse opp konflikten i Ukraina ved å sende våpen verdt milliarder av dollar til Kiev. Det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Mao Ning gjorde det på mandag klinkende klart for de samlede journalistene ved en utspørring:
USA har ingen rett til å diktere forbindelsene mellom Kina og Russland, og vi vil aldri akseptere tvang eller press fra amerikansk hold.
Saken ble først publisert på Nordfront.