LGBTQP+ Studier fra den vestlige verden viser at biseksualitet øker dramatisk, spesielt blant ungdom. I Stockholm er antallet personer som identifiserer seg som bifile nesten doblet, og det samme mønsteret kan sees i USA og Australia.
En studie fra Karolinska Institutet viser at andelen personer som identifiserer seg som bifile har doblet seg de siste ti årene. Informasjonen kommer fra Stockholms folkehelseundersøkelse, som ble besvart av 98 000 stockholmere mellom årene 2002-2021.
Antallet personer som identifiserer seg som homofile har ikke endret seg mye gjennom årene, men har ligget rundt 1,7-2,0 prosent. Men bifile har økt fra 1,6 prosent til 3,1 prosent siden 2010, og økningen er vanligst blant unge. 12 prosent av de som er født mellom 1995 og tidlig 2010-tallet identifiserer seg som homofile eller bifile i undersøkelsen. Sammenlignet med de som var født på begynnelsen av 80-tallet til 1995, var det «bare» 7,8 prosent som var bi eller homofile. Forskerne tror at tallene vil øke ytterligere ettersom trenden er «drevet» av de yngre generasjonene.
Den gjennomførte også en spesiell analyse av 35 000 personer som deltok i studien og fant ut at 16 prosent av dem hadde endret sin seksuelle legning minst én gang siden 2010. Blant dem som nå var bifile, hadde nesten halvparten vært heterofile før.
– Resultatene våre utfordrer den tradisjonelle oppfatningen om at seksuell legning er stabil over tid, sier Kyriaki Kosidou, en av studiens forskere og leder for enheten for seksuell og reproduktiv helse ved Center for Epidemiology and Community Medicine.
Den samme trenden er også tydelig i andre vestlige land. I USA har lignende undersøkelser vist at biseksualitet har økt fra 3,1 prosent på begynnelsen av 90-tallet til 9,6 prosent i 2021. Også her var tallene høyere blant unge, og til sammenligning identifiserte mindre enn 2 prosent av deltakerne over 40 år seg som bifile.
I Australia ble det gjennomført en mindre undersøkelse i 2022 og der svarte 31 prosent av de mellom 15-24 år at de så på seg selv som LHBTQ. Bare to år tidligere viste en tilsvarende undersøkelse at 15 prosent i samme aldersgruppe identifiserte seg som bi. Det var mer vanlig at kvinner så på seg selv som LHBTQ enn menn, 37 prosent mot 20 prosent.
Den amerikanske forskeren mente at økningen kan skyldes at samfunnet er mer aksepterende nå, noe som gjør at folk tør å være mer åpne. I Australias analyse av resultatene ble pandemien nevnt som en medvirkende årsak da unge mennesker hadde «muligheten til å utforske og oppdage» sin seksualitet under den tiden. Den siterte legalisering av homofilt ekteskap og økt tilgang til «informasjon», for eksempel via Internett, som påvirkningsfaktorer. I tillegg ble muligheten for at det å «få støtte» fra likesinnede på sosiale medier kan være «innflytelsesrik» når det gjelder å tørre å «komme ut» tatt opp.