USA De to «ringdommerne» som overvåkte nattens presidentkamp og sørget for at samtalen ikke forlot ringen, viser seg å ha sine egne relaterte agendaer.
Da USAs sittende president Joe Biden og ekspresident Donald Trump klokken tre natt til fredag 28. juni, norsk tid, entret ringen for sin første debatt denne valgsesongen, sørget to jødiske moderatorer med mye til felles for at diskusjonen ikke gled i feil retning.
Jake Tapper (55), og Dana Bash (53), er veterannyhetsankere på CNN, begge kjent for sitt «seriøse image». Sammen ledet de den første Biden-Trump-debatten i 2020. Mens Tapper etterpå beskrev dette som «et hett rot», kalte Bash det «et s-show».
Noe veldig tydelig som nye seere snart blir oppmerksomme på hos disse to journalistene, er at de begge stadig vektlegger sin egen jødiske identitet i sin nyhetsrapportering.
Det ikke alle vet er at Tapper og Bash tilhører samme synagoge i Washington: Temple Mika, tilknyttet en såkalt reformmenighet kjent for sin progressivitet, samt for sin appell til folk som tilhører byens politiske, økonomiske- og medieeliter.
Favorittemaer: «Holocaust» og «antisemittisme»
Bash blir ofte holdt frem som CNNs fremste politiske korrespondent og har derfor selvfølgelig sitt eget show, Inside Politics with Dana Bash – i tillegg til at hun sammen med Tapper arrangerer State of the Union hver søndag morgen.
Hun ble født 15. juni 1971 i New York City av en mor som viet sitt liv til å skrive og undervise innen «jødiske studier». Faren hennes, også jødisk, var journalist, reporter og vert for sitt eget show.
For ti år siden ble Bash sterkt kritisert av konservative etter at hun takket ja til rollen som tillitsmann for Jewish Women International – som går inn for, og jobber for fri abort.
I 2022, mens Temple Mikas rabbiner Danny Zemel jobbet med en CNN-dokumentar om antisemittisme, henvendte Bash seg til ham for å få råd om hvordan man navigerer i diskusjoner om antisemittisme med venstreorienterte.
– Jeg ringte ham og sa: «Du må hjelpe meg her, for jeg må få dette på plass», fortalte Bash til Jewish Telegraphic Agency (JTA) den gangen.
– Og jeg snakket gjennom det med ham. Han forsto det helt, for ikke alle på den progressive venstresiden, som står opp for noe og uttrykker antisionisme, er virkelig antisemittiske.
I forbindelse med dokumentaren publiserte hun en artikkel på CNNs nettsider om hvordan hun kjempet med motstridende følelser da hennes unge sønn ba om et Davidsstjerne-halskjede til høytiden Hanukkah. I artikkelen beskrev hun hvor rørt hun ble av hans stolthet over sitt opphav, men hvordan hun også ble hjemsøkt av tanker om hvordan hennes slektninger ble utryddet i Auschwitz.
Siden da har Bash vært spesielt «frittalende» om antisemittisme og har i lengre tid uttrykt bekymring for «trakasseringen» som jødiske studenter – ikke minst i USA – «har blitt utsatt for» siden Israels krig med Hamas begynte i oktober i fjor.
Ligger med Lewinsky før Clinton, byr Zelenskyj på jødebrød
Jake Tapper er CNNs sjefkorrespondent i Washington og har sitt eget daglige show, The Lead with Jake Tapper, og er også medvert for State of the Union, sammen med Bash.
Ifølge jødisk presse tok hans utvikling som journalist et gigantisk skritt fremover i 1998 da han skrev med fantastisk timing om stevnemøtet sitt med en viss Monica Lewinsky – like før nyheten kom om at hun hadde hatt et seksuelt forhold til USAs daværende president Bill Clinton. Om denne kvinnen skrev Tapper:
Min mor ville faktisk elske henne. Pappa også. Hun er jødisk. Og hun gjør noe ut av det.
Tapper fortalte JTA i 2021 at det var hans jødiske utdanning som en gang begrunnet hans vilje til å utfordre autoriteter gjennom journalistikken. I artikkelen kalles journalisten «rabbineren av TV-nyheter».
Tapper har ofte innlemmet sin jødiske kunnskap og identitet i sin rapportering, for eksempel påsken 2022 tilbød han Ukrainas jødiske president Volodymyr Zelenskyj på det usyrede jødiske brødet matzoh da han intervjuet ham i Kyiv.
Tapper har ellers gjort seg kjent for å ha introdusert et kjent jødisk uttrykk i CNNs leksikon:
Måtte hans minne være en velsignelse.
Han brukte det selv her om dagen i sin rapportering om et dødsfall.