Hjem Nyheter Biden godkjenner langdistansevåpen mot russisk territorium

Biden godkjenner langdistansevåpen mot russisk territorium

UKRAINAKONFLIKTEN USAs president Joe Biden har godkjent bruken av amerikanske langdistansevåpen mot russisk territorium. Vladimir Putin har tidligere varslet at dette betyr en krigstilstand mellom Russland og NATO.

Joe Biden har trappet opp krigen mot Russland med bare uker igjen av presidentskapet. Foto: AI-generert bilde.

Med bare uker igjen av sin mandatperiode har USAs president Joe Biden godkjent at Ukraina bruker amerikanske langdistanseraketter mot russisk territorium. Spørsmålet om langdistansevåpen har vært aktuelt lenge, da Ukraina hittil kun har fått bruke disse mot russiske posisjoner på okkupert territorium i Ukraina.

Kunngjøringen fra Biden betyr at konflikten i Ukraina går inn i en ny fase av eskalering, til tross for at hans etterfølger Donald Trump har kunngjort at han har til hensikt å avslutte krigen. Ifølge New York Times skyldes Bidens snuoperasjon at nordkoreanske tropper ble sett i den russiske regionen Kursk som ble invadert av Ukraina tidligere i år.

Moskva advarer om tredje verdenskrig

Russlands president Vladimir Putin advarte i september mot å la Ukraina angripe russisk territorium med langdistanseraketter fra NATO. Ifølge Putin kan dette kun skje ved at NATO-personell programmerer inn målene for missilsystemene, i tillegg med hjelp av data fra krigsalliansens egne satellitter.

– Derfor er det ikke et spørsmål om å tillate det ukrainske regimet å slå til mot Russland med disse våpnene eller ikke. Det handler om å avgjøre hvorvidt NATO-land blir direkte involvert i den militære konflikten eller ikke, sa Putin.

Russlands posisjon er klar: Hvis dette skjer, vil landet være i en krigstilstand med NATO.

– Og hvis dette er tilfelle, gitt endringen i konfliktens natur, vil vi ta passende avgjørelser som svar på truslene som vil bli rettet mot oss, erklærte Putin.

Russlands president Vladimir Putin har tidligere advart om krig dersom NATOs langtrekkende våpen brukes mot russisk territorium. Foto: Kremlin.ru (CC BY 4.0).

Putin har kun kommentert den nye beskjeden fra Washington via sin pressetalsmann Dmitrij Peskov, som mandag forklarte for det russiske nyhetsbyrået Tass at man går ut fra at ukrainerne vil bruke amerikanske ATACMS-raketter mot mål i Russland.

– Hvis en slik beslutning virkelig er blitt formulert og brakt til Kiev-regimets kjennskap, er dette naturligvis et kvalitativt nytt nivå av spenning og en kvalitativt ny situasjon når det gjelder USAs innblanding i denne konflikten, sa Peskov

Et amerikansk ATACMS-missil blir avfyrt. Foto: https://sill-www.army.mil, Public domain

Vladimir Dzjabarov, leder for det russiske føderasjonsrådets utenrikskomité, er mindre forsiktig i sin kommentar til Tass og konstaterer at «dette er et stort skritt mot begynnelsen på en tredje verdenskrig».

Biden trosser Trump – men hvorfor?

Det er fortsatt mange spørsmålstegn rundt hvorfor Biden har valgt å snu i spørsmålet om langdistansevåpen så sent i mandatperioden, spesielt med tanke på at Trump allerede har varslet en radikal endring i den amerikanske krigspolitikken for Ukraina. Dessuten er eksperter enige om at ATACMS-rakettene ikke vil kunne snu krigslykken for Ukraina.

– Det vil sikkert hjelpe Ukraina, men det vil ikke endre eller avgjøre krigen. Min gjetning er at Biden-administrasjonen ønsker å vise Putin og Nord-Korea at eskaleringen har en pris, sier Stephen Biddle, professor i internasjonale relasjoner ved Columbia University.

Politico siterer en «høytstående offiser» i den franske hæren som også sier at beslutningen om å tillate Ukraina å bruke langdistansevåpen ikke vil endre maktbalansen på slagmarken. De russiske troppene vil ifølge offiseren fortsette sin fremrykking i øst og sørøst i Ukraina.

– Det kan bremse ting, men ikke stoppe dem, sier han.

Ifølge kommandanten er dette fordi Ukrainakonflikten er en industriell krig, der den som kan levere flest soldater og størst mengde våpen og ammunisjon vinner.

– Selv uten nordkoreanerne har russerne flere soldater ved frontlinjene, konstaterer han.

Ukrainas jødiske president Volodymyr Zelenskyj har ved flere anledninger krevd tillatelse til å bruke NATOs avanserte raketter mot russisk territorium. Så sent som i oktober krevde han dessuten å få tilgang til den amerikanske kryssermissilen Tomahawk, som med sin rekkevidde på 1100 kilometer kan nå betydelig lenger enn ATACMS, som avhengig av modell kun kan skyte mot mål et par hundre kilometer unna.

Zelenskyj har tidligere sagt at Tomawak-missiler er nødvendige for å vinne krigen. Foto: U.S. Navyderivative work: The High Fin Sperm Whale, Public domain.

Til tross for dette virker Zelenskyj fornøyd med beskjeden om å få bruke ATACMS. I en videomelding på Telegram sier presidenten:

– Planen for å styrke Ukraina er seierplanen, som jeg presenterte for våre partnere. Et av dens nøkkelpunkter er langdistansekapasitet for vår hær. I dag snakkes det mye i media om at vi har fått tillatelse til respektive tiltak. Men angrep utføres ikke med ord. Slike ting kunngjøres ikke. Rakettene vil tale for seg selv. Det vil de definitivt gjøre. Ære til Ukraina!