MEDISIN Få med utdanning utenfor EU/EØS består kunnskapsprøven for svensk legelisens. Läkartidningen velger å fokusere på en svenske utdannet i Storbritannia når de skriver om fenomenet.
Det lenge lovede «kompetanseregnet» som skulle følge med masseinnvandringen fra den tredje verden, glimrer nok en gang med sitt fravær. I november 2024 ble den siste ferdighetsprøven for nyutdannede leger fra land utenfor EU/EØS skrevet. Resultatet ble nok en gang en katastrofe, med knapt ti prosent som besto, mot et gjennomsnitt på rundt tjue prosent. Dette tallet kan sammenlignes med den totale andelen medisinstudenter som oppnår autorisasjon som lege, som i 2019 lå på 88 prosent. Läkartidningen velger i sin artikkel å fokusere på Emelie Bergman Røthe, som er utdannet i Storbritannia, og som strøk på eksamen.
– Det var et sjokk at prøven fokuserte på spørsmål som var helt klinisk irrelevante, sier hun.
Røthe mener at prøven var for vanskelig og at det er for mye fokus på såkalt preklinisk kunnskap, ting man lærer i begynnelsen av utdanningen som man senere glemmer, og at de i stedet burde ha sjekket mer på «pasientkasus som man ofte møter i Sverige».
– Gi ut mer opplæringsmateriell eller utvikle flere forberedende kurs! 90 prosent skal ikke måtte stryke, sier Røthe.
Kunnskapstesten er utviklet av Umeå universitet, og forsvares av universitetets direktør, førsteamanuensis Magnus Hultin.
– Ingenting har endret seg i måten vi utvikler spørsmålene på, og testen holder samme kvalitet som før, sier han.
Hultin understreker at det er samme type spørsmål som vanlige medisinstudenter må svare på, og at hvis man kommer fra en annen kultur eller har en gammel utdannelse, må man studere og eventuelt lære seg språket bedre.
Noen endring av testen ser ikke ut til å være i sikte. Om Røthe med flere «svenske pasienttilfeller» mener skuddskader, og hvorfor Läkartidningen valgte å fokusere spesielt på henne, som tross alt er utdannet i Storbritannia, kan man bare spekulere i.