AUSTRALIA Et nytt lovforslag i Australia retter seg mot å kraftig bøtelegge sosiale medieplattformer som muliggjør spredning av «misinformasjon».
Et nylig lovforslag i Australia foreslår muligheten for å bøtelegge sosiale medieplattformer for å muliggjøre spredning av «misinformasjon». Dersom mediene ikke gjør nok for å hindre spredning av misinformasjon vil de kunne bøtelegges med opptil 5 prosent av deres globale inntekter. Dette skriver Reuters.
Myndighetene fastslo at loven som skal behandles torsdag vil fungere ved at medieplattformene setter sine egne retningslinjer for hvordan de skal stoppe «farlig misinformasjon», retningslinjene skal så godkjennes av et tilsyn.
Hensikten med den nye loven som kommer i forkant av et føderalt valg som avholdes innen et år, er å rette seg mot «falskt innhold som skader valgintegriteten eller folkehelsen, oppfordrer til å fordømme en gruppe eller skade en person, eller som risikerer å forstyrre viktig infrastruktur eller nødtjenester».
Kommunikasjonsminister Michelle Rowland uttalte følgende:
– Feilinformasjon og desinformasjon utgjør en alvorlig trussel mot sikkerheten og velværet til australiere, så vel som mot demokratiet, samfunnet og økonomien. Å ikke gjøre noe og la dette problemet gro, er ikke et alternativ.
Michelle fortalte videre at den nye loven ikke vil innebære at medietilsynet skal ha makten til å stenge ned enkeltstående innhold eller brukerkontoer. Lovforslaget skal i følge henne beskytte «profesjonelt nyhetsinnhold, kunstnerisk og religiøst innhold, men ikke myndighetsautorisert innhold».
Omtrent 80 prosent av australierne ønsket en stopper for spredning av misinformasjon ifølge ministeren, som siterer data fra Australian Media Literary Alliance. Samtidig har Australias kommunikasjons- og mediemyndighet uttalt at den ønsket velkommen en «lovgivning som gir den en formell reguleringsrolle for å bekjempe feilinformasjon og desinformasjon på digitale plattformer».
Lovforslaget har mottat kritikk fra en rekke tilhengere av ytringsfriheten – blant annet opposisjonens innenrikspolitiske talsmann, James Paterson som ennå ikke hadde gjennomgått det reviderte lovforslaget. Han fortalte at «australiernes legitime politiske overbevisninger ikke bør sensureres av verken regjeringen eller utenlandske sosiale medier».