AUSTRALIA En ny lovendring i Australia utgjør kanskje det mest drakoniske eksempelet på overvåkning og overtramp i det 21. århundret.
Det australske parlamentet vedtok nylig en av de mest sjokkerende angrepene på privat-, og borgerrettigheter vår verden har sett.
Lovendringen «Surveillance Legislation Amendment (Identify and Disrupt) Bill 2021» ble i all hast sneket gjennom parlamentet med lite debatt eller fanfare. Lovendringen støttes av både høyre-, og venstresiden i Australia.
Lovendringen utgjør et radikalt avvik fra forsvarlig rettsprosess. Disse nye maktene tillater det australske føderale politiet (AFP) å hacke og ta over de personlige profilene til individer de betegner som «terrorister», hvilket de siste årene har blitt ensbetydende med hvite mennesker som taler for nasjonalistiske synspunkter, i tillegg til andre dissidentiske holdninger.
Ifølge de nye reglene så behøver ikke føderale agenter lenger å etablere mistanke om kriminell aktivitet foran en dommer for å oppnå rettskjennelse. I stedet vil byrået selv ta disse avgjørelsene med det mål å «forstyrre» aktivitet og nettverk.
Standarden for hva som kan provosere statlig handling er lav og det finnes knapt noe uavhengige vern mot overtramp. Den tidligere statsråden for «Home Affairs», Peter Dutton, en tidlig forkjemper for lovendringen, solgte den som et verktøy for å stanse barnepornografer og narkotikasmuglere, men kritikere har opprettholdt at den utgjør et statlig maktgrep som vil bli brukt til å stilne og intimidere kritikere av det nåværende status quo.
For å demonstrere dens potensielle bruksområder så har det australske føderale politiet nylig rettet sine skyts mot en gruppe ved navn National Socialist Network (NSN). Det finnes ikke noe bevis for at NSN har begått eller planlegger å begå noen form for terrorisme, men politiet har likevel forfulgt medlemmene på en rekke måter pga. deres uttalte kritikk av jødisk makt og masseinnvandring. Takket være den ideologiske og arbitrære betegnelsen «terrorist», så kan nærmest hvem som helst som er uenige med de som har makten bli rettsforfulgt.
Parlamentsmedlem Lydia Thorpe fra De grønne (The Greens), det eneste partiet som motsatte seg den forsterkede overvåkningsmakten, uttalte den 27. august at det australske føderale politiet (AFP) og den australske kriminelle etterretningskommisjonen (ACIC) nå er «dommer, jury og bøddel» og klaget over at de andre partiene overkjørte alle deres anbefalinger for et større vern om uskyldige mennesker, mot overtramp.
Den australske statens evne til å endre data fra innsiden kunne dessuten gjøre dem i stand til å inkriminere uskyldige for kriminalitet, slette frifinnende bevis og til og med muligens ødelegge ubeleilig materiale samlet av journalister. Å nekte å føye seg etter «dataordre» er nå et lovbrudd som kan straffes med opptil 10 års fengsel.
/Eric Striker
Først publisert i National Justice.