BIOMETRI Med Apples siste iOS-oppdatering fungerer Face ID uansett om brukeren bruker ansiktsmaske eller ikke. I Sverige bruker politiet allerede teknologien, som snart også vil bli tatt i bruk i skolesystemet.
For omtrent to måneder siden ble den siste versjonen, 15:4, av Apples operativsystem iOS lansert. 15:4 er en veldig omfattende oppdatering som for eksempel muliggjør at brukere med ansiktsmaske kan ta i bruk funksjonen Face ID.
Brukeren må altså ikke ta av seg masken for å bruke tjenester som Apple Pay og må da ikke trykke inn noe passord.
I Sverige finnes langtgående planer om å bruke ansiktsgjenkjenning og andre former for biometri systematisk i skolen for å fastslå elevers identitet ved digitale prøver. Det regnes med at denne teknologien kan bli brukt til dette i 2024.
At svensk politi allerede har begynt å bruke ansiktsgjenkjenning fremkom nylig av rapporteringen om hvordan de med hjelp av denne teknologien identifiserte voldsmakere fra påskehelgens innvandreropptøyer i Östergötland, Närke, Skåne og Stockholm. Grunnlaget for identifiseringen lå delvis hos politiets egne filmer fra kroppskameraer, droner og helikoptre, og dels videoinnspillinger innsendt av allmenheten. Det oppgis at politiet med denne teknologien har klart å identifisere over 40 personer fra opptøyene.
Nya Dagbladet noterer i sammenheng med dette at ansiktsgjenkjenning knapt overhode har blitt tatt i bruk der hvor teknologien har blitt utviklet. I Silicon Valley, California, er det utbredt skeptisisme mot denne formen for identifisering. Et forbud fra 2019 forhindrer eksempelvis politiet og aktører i kollektivtrafikken i å bruke teknologien.
Det er videre et velkjent faktum at de store IT-bedriftenes systemutviklere i Silicon Valley har en tendens til å ikke la sine barn bruke smarttelefoner.