FOLKEMORD Amnesty International retter skarp kritikk mot USA for å ha tatt imot Israels statsminister Benjamin Netanyahu, til tross for at han er etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Organisasjonen mener dette undergraver internasjonal rettferdighet og USAs juridiske forpliktelser.
Amnesty International har denne uken gått hardt ut mot den amerikanske regjeringen etter at Israels statsminister Benjamin Netanyahu ble ønsket velkommen i Washington. Netanyahu er etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, hovedsakelig knyttet til det israelske folkemordet i Gaza. Ifølge Amnesty bryter USA sine internasjonale forpliktelser ved å ikke arrestere Netanyahu eller undersøke anklagene mot ham.
«Biden-administrasjonen ignorerte enhver innsats for internasjonal rettferdighet for Palestina. Nå, ved å unnlate å arrestere Netanyahu eller underlegge ham amerikanske etterforskninger, dobler president Trump innsatsen ved å ønske ham velkommen som den første utenlandske lederen som besøker Det hvite hus siden innsettelsen»
Amnesty International, i en uttalelse på X.
Kritikk av våpenleveranser og juridisk ansvar
Amnesty har også fordømt USAs fortsatte våpeneksport til Israel, som organisasjonen påpeker bidrar til alvorlige brudd på folkeretten. Ifølge Amnesty brukes amerikanskproduserte våpen i angrep som har ført til omfattende sivile tap og ødeleggelse i Gaza.
– Nok er nok. Den amerikanske regjeringen har blitt presentert med rikelig med bevis fra eksperter over hele verden på at våpen med opprinnelse i USA har blitt brukt i krigsforbrytelser og ulovlige drap av den israelske regjeringen, sa Paul O’Brien, direktør for Amnesty International USA, i juli 2024.
Amnesty understreket også at USA, som signatar av Genève-konvensjonene, har en juridisk plikt til å enten straffeforfølge eller utlevere personer anklaget for krigsforbrytelser. Organisasjonen påpeker at det ikke skal finnes noe «trygt tilfluktssted» for individer som er mistenkt for slike forbrytelser.
Bakgrunn: Konflikten og arrestordrene
Det israelske folkemordet i Gaza, som startet etter Hamas sitt hevnangrep på okkupasjonsmakten Israel, har resultert i over 62 000 dødsfall og store ødeleggelser i området. ICC utstedte arrestordrer mot Netanyahu og tidligere forsvarsminister Yoav Gallant i november i fjor, med anklager om krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.
Netanyahus besøk i Washington skjer samtidig som folkemordet fortsetter både i Gaza og på Vestbredden.
Amnesty avsluttet sin uttalelse med en oppfordring til USA om å stanse all våpeneksport til Israel inntil det ikke lenger er risiko for at våpnene kan brukes til å begå alvorlige brudd på menneskerettighetene. Organisasjonen mener dette er avgjørende for å sikre rettferdighet og ansvarlighet i konflikten.