GLOBALISME Netthandelsgiganten Amazon mistenkes for å ha solgt bleier under innkjøpspris i flere måneder for å sabotere for konkurrenten Quidsi, samt å få disse til å gjøre seg så store tap at de til slutt var tvunget til å selge foretaket til Amazon – noe som også ble tilfellet.
I juli og august har det pågått en utspørring av lederne for Amazon, Apple, Facebook og Google i USAs representanthus, for å se om de store teknologikjempene har brutt mot den amerikanske konkurranseloven.
Ett særlig tilfelle er hvordan Amazon kjøpte opp Quidsi i 2010, som drev diapers.com, en nettside som solgte bleier til mye lavere pris og var sett på som en konkurrent til Amazon. Amazons ledelse valgte å senke prisene på sine bleier til langt under innkjøpsprisen og gjorde tap på omkring 200 millioner dollar i måneden, hvorpå Quidsi solgte langt mindre under denne tiden, uten mulighet til å konkurrere mot Amazons priser. Situasjonen for foretaket ble til slutt såpass alvorlig at eierne kjente seg tvunget til å selge foretaket til Amazon for 545 millioner dollar.
Jeff Bezos, eieren av Amazon og likeså verdens rikeste mann ifølge Forbes, hevdet under utspørringen at han ikke «kan huske» hvordan oppkjøpet av Quidsi gikk for seg, men mener at det ikke er noe unormalt å tilby rabatter på bleier for å lokke kunder.
Etter at Amazon hadde tatt over Quidsi og fått bort sin største konkurrent, anklages storselskapet for å ha forhøyet prisene på bleier rett etterpå. Også dette nekter Bezos på.
For å bevise at Amazon har agert uhederlig har man også tatt frem interne beskjeder mellom sjefer på foretaket, der det blant annet kommer frem at de var fast bestemt på å matche Quidsis priser «uansett kostnaden» og at de har utøvet påtrykkelser for å kunne kjøpe opp konkurrenten, samt andre beskjeder der det fremgår at Amazon la stort fokus på å få bort Quidsi fra markedet.
Det fremgår også at långivere ble alt mer tvilsomme med å finansiere Quidsis virksomhet når de hadde blitt informert om at Amazon hadde startet en «krig» imot de og at det derfor ble veldig vanskelig for bleieselgeren å få frem kapital for fortsatt drift og ekspansjon.
Nordfront har tidligere skrevet om at Amazon planerer å etablere seg i Sverige.
Les også:
IT-sjefer hardt presset under utspørring i den amerikanske kongressen
Amazon lagrer biometrisk data fra amerikanske innbyggere i Eskilstuna – er Sverige kjernen i «Den dype staten»?
Cracka: Ny serie fra Amazon Prime fantaserer om hvitt slaveri