HISTORIE Den 21. januar 1952 fløy SAAB 210 «Lilldraken» for første gang.
SAAB 210 «Lilldraken» fløy for første gang den 21. januar 1952. Pilot var testflygeren hos SAAB, den legendariske Bengt Olow.
Bengt Olow ble under andre verdenskrig utdannet til vernepliktig pilot. Flyvåpenet var under kraftig ekspansjon og hadde et akutt behov for piloter. Piloter med sivil utdannelse ble akseptert etter godkjente tester, og ble vernepliktige flyvere. (Les: «Silvervingar» av Erik Bratt).
Allerede høsten 1949 begynte diskusjonene om en erstatter til SAAB 29 Tunnan (SAAB 32 Lansen var ikke ment som erstatter til J 29). Det nye jagerflyet skulle kunne settes inn mot tunge bombefly utstyrt med atomvåpen på 10 kilometers høyde. Et fly med gode start- og stigningsegenskaper var nødvendig.
Etter evaluering av et prosjektutkast fra desember 1949 av «Flygplan Typ 1220», et fly med enkle deltavinger, robotbevæpning og toppfart like over lydhastigheten Mach 1, besluttet flyvåpenet å gå videre med et testfly kalt «Ljudvallen». Konstruksjonen hadde doble deltavinger med en smal flykropp og var unik og uprøvd.
I prosjektets begynnelse ble flere forskjellige konsepter tatt frem. Typ 1220 så ut som en videreutvikling av Lansen med en mellomting mellom pilvinge og deltavinge. I Typ 1250 begynte deltavingen å ta form. Flyingeniøren Erik Bratt ble sjef for prosjektet. Denne Erik Bratt var også utdannet flyvåpenpilot under andre verdenskrig, og har i flyverdenen blitt en legende gjennom sine banebrytende idéer innen flykonstruksjon.
For å teste den helt ukjente konstruksjonen ble det først bygget et linestyrt modellfly med en liten pulsjetmotor. Den virket, og etter flere eksperimenter i vindtunnel ble det besluttet å bygge en flyvende skalamodell (70 prosent av tenkt fullskala). Denne modellen ble kalt SAAB 210. Senere, etter den første flyvningen med SAAB 35 Draken, ble 210 uoffisielt kalt Lilldraken. De anslåtte flyegenskapene til den doble delta-vingen ble bevist og forsterket i løpet av Lilldrakens 887 testflyginger mellom januar 1952 og oktober 1953.
Samtidig med den første flyvningen av SAAB 210 ble det besluttet at prosjektet fra oktober 1951, nå kalt 1250, skulle fortsette. Alt i april 1952 bestilte Kungliga Flygförvaltningen (KFF) 3 prototyper av SAAB 35.
SAAB 210 er det første og eneste eksperimentelle flyet som har blitt utviklet i løpet av hele SAABs historie. Lilldraken er nå utstilt på Flyvåpenmuseet i Linköping.
Under ytterligere utprøvninger ble 210 modifisert. Blant annet ble luftinntaket flyttet bakover for å gi bedre sikt ved landing, og det fikk også bremseskjerm, noe som også samtlige fullskalaversjoner ble utrustet med. Til slutt ble Lilldraken betegnet SAAB 210B.