HVITERUSSLAND Den spente situasjonen i Hviterussland øker nå ytterligere etter valget og de innenlandske protestene – EU forbereder økonomiske sanksjoner mot landet, og NATO øker sitt nærvær i Polen.
EU forbereder sanksjoner som primært kommer til å rettes mot den sittende hviterussiske presidenten, hans familie og andre høytstående tjenestemenn og politikere i landet.
Det er ennå ikke offentliggjort eksakt hvordan sanksjonene kommer til å utformes, men to krav som EU stiller er at et nyvalg holdes slik at den liberale og Russlandskritiske opposisjonen får «en rimelig sjanse». Videre krever man at alle fanger som EU klassifiserer som politiske fanger slippes ut fra fengselet.
President Aleksandr Lukasjenko har pekt på hvordan protestene i landet orkestreres av utenlandske interesser i den hensikt å destabilisere landet og tvinge ham bort.
Siden tidligere har EU-kommisjonens ordfører Ursula von der Leyen gitt sin uttalte støtte til omfattende sanksjoner mot Hviterussland, dette ettersom regimet ifølge henne har «brutt mot demokratiske prinsipper eller krenket menneskelige rettigheter».
Macron støtter protestene i Hviterussland, men slår ned på «De gule vestene» på hjemmebane
Også den venstreliberale franske presidenten Emmanuel Macron har uttrykt sin støtte til demonstrasjonene i Hviterussland og oppfordret EU-landenes regjeringer til å «mobilisere» sammen med de som protesterer for å oppnå det han mener er frihet og selvstendighet, rapporterer Russia Today.
Dette har i sin tur fått Russlands utenriksdepartement til å reagere og hånlig peke på Macrons hykleri, ettersom Macrons regjering håndterte «De gule vestene» sine massedemonstrasjoner i Frankrike med vold og undertrykkelse, noe som også vekket avsky og fordømmelse internasjonalt.
— Når kommer han (Macron) til å oppfordre Europaunionen til å mobilisere støtte for de hundretusener av gule vester som demonstrerer fredelig for sine rettigheter, frihet og selvstendighet?, spør Maria Zakharova, talsperson for utenriksdepartementet.
Nato kraftsamler i Polen
Akkurat nå posisjonerer NATO et stort antall militære tropper ved grensen mellom Hviterussland og Polen, ifølge president Lukasjenko. NATO benekter i en uttalelse at man ruster opp i Polen, men samtidig medgir en talsperson at NATO følger utviklingen i regionen svært nøye.
Ifølge Reuters undertegnet Polen, så sent som lørdag, en avtale med den amerikanske utenriksminsteren Mike Pompeo der USA får tillatelse til å øke antallet soldater utstasjonert i Polen. Per i dag handler det om rundt 5 000 stridklare soldater, et tall som man nå kan komme til å øke til over 20 000 om man bedømmer at det finnes en «stigende trussel».
Det forekommer også opplysninger i media om at Russland har lovet å hjelpe sitt naboland og sin allierte med militær støtte om dette anses nødvendig og ønskes av Hviterussland.
Les også:
Lukasjenko: Utenlandske interesser bak protestene i Hviterussland
NATO bomber Jugoslavia
Kart over NATOs militæranlegg i Europa og Afghanistan
NATO øker våpenutplasseringen i Europa og forbereder til kyberkrig mot Russland
NATO vil bli mer globalt