PERSONVERN EU har bestemt at søkeresultater på europeiske innbyggere skal tas bort innenfor unionen, men de blir værende i resten av verden.
Hvert år ber tusenvis av personer om å bli «glemt» på internett. EUs domstol har fastslått at søkeresultater på privatpersoner skal tas bort innenfor unionen. De blir dog værende i resten av verden, skriver Ny Teknik.
Regelen om at EU-innbyggeres rett til å bli «glemt» på internett har eksistert siden 2014. Loven betyr at en søkemotor etter begjæring ikke skal vise visse søkeresultater på søketermer som inneholder en persons navn.
Google har fått inn drøyt 24 000 krav om sletting av personopplysninger bare fra brukere i Sverige.
– Det handler ofte om veldig vanlige personer som kanskje har blitt uthengt på forum eller andre nettsider. Det han hindre i å komme ut i arbeidslivet. For mange kan et søk bli et førsteinntrykk av en person, sier Olle Pettersson, som er jurist hos Datainspektionen.
Hittil har man ikke visst hvor godt fjerningen av søkeresultatene har fungert. Google har ikke villet la seg påvirke til å skjule personopplysningene.
Etter en langvarig strid mellom Frankrike og Google har EUs domstol kommet med en ny kjennelse.
Dommen innebærer at Google og andre aktører slipper å slette personopplysningene i resten av verden. Kun innad i EU skal de forsvinne.
Det gjør det lett å komme rundt EUs regel.
– Effekten av dette er at man får det skjult for alle innad i unionen, men utenfor dukker søkeresultatene opp, sier Olle Pettersson.
Problemet er også på grunn av den juridiske linjen som Frankrike har holdt mot Google med geografisk begrensede forbud. Dette er lett å komme rundt, skriver Ny Teknik, eksempelvis gjennom å bruke et såkalt virtuelt privat nettverk (VPN).