SVERIGE Cissi Wallin introduserte den feministiske #MeToo-bevegelsen i Sverige ved å anklage den tidligere Aftonbladet-journalisten Fredrik Virtanen for voldtekt. I dag risikerer hun tiltale for ærekrenkelse, men har likevel startet et feministisk alternativmedia i #MeToo-bevegelsens ånd.
Det var i oktober 2017 som kjendisfeministen Cissi Wallin på sin Instagram anklagde Aftonbladet-toppen Fredrik Virtanen for voldtekt. Bare dager før kom hun ut som jødinne på samme plattform, gjennom å hylle sin jødiske mormor som hun mente «overlevde holocaust ved å lure en SS-offiser».
Den påståtte voldtekten skal ha skjedd i 2006 og det som først fremsto som et internt Södermalmdrama kom til å bli startskuddet for den såkalte #MeToo-bevegelsen i Sverige, hvor kvinner utpekte menn for alt fra uheldige kommentarer til grove voldtekter – i mange tilfeller under ærekrenkende former.
Virtanen har i ettertid saksøkt flere aviser så vel som Cissi Wallin selv for ærekrenkelse.
Dette har dog ikke hindret hennes feministiske «kamp» og de siste dagene har hun sammen med feministene Kajjan Andersson, Elin Beijer og Hanna Bergwall lansert den feministiske nyhetssiden «Gardet».
På forsiden kan man lese:
Vi har fått nok. Og nå har vi også fått kraft. Kraften til å på alvor ta tilbake ordet og makten som i lang tide burde ha vært vår. Vi er en gruppe kvinner som på hvert sitt hold har drevet feministisk opinionsdannelse og kamp i mange år. Nå går vi sammen på en ny måte. Vi utgjør GARDET – plattformen og megafonen som ikke kommer til å la seg ties. Som aktivt kjemper for kvinners rettigheter og imot den normaliserte undertrykkelsen vi tvinges leve under. Vi legger stor viktighet på folkeopplysning, og gi en stemme til kvinner som sjelden får høres.
Tross at Wallin risikerer å dømmes for ærekrenkelse etter sine #MeToo-anklager kommer hun til å fortsette i samme ånd med Gardet.
– Tradisjonell media beskytter overgripere og vi kommer til å være modige i våre redaksjonelle beslutninger når det er grunn. Det kommer sikkert til å bli et jævla liv. Ekstremt få menn ble hengt ut i MeToo, bare en håndfull mediemenn som ble kjøpt ut med millionbeløp for at de ble navngitt, sier Cissi Wallin til Aftonbladet.
– Vi kommer til å dukke opp med kamera på ukomfortable steder, vi kommer til å være frustrerende ustyrlige kvinner for at det trengs. Kvinner utsettes hele tiden for heksebrenning og mobbing, vår forbrytelse er at vi forteller om ting vi har vært med på. Det er superskremmende og på det sporet synes jeg som aktivist at vi må fortsette, fortsetter hun.
Cissi Wallin mener at hennes feministiske kamp har kostet mye, men at det til slutt har vært verdt det.
– Jeg har forsøkt å stå opp for hva jeg synes er viktig og det har jeg sluttet med for at jeg har i prinsipp mistet alle mine jobber. Jeg blir et problem for at jeg er for kontroversiell, for ukomfortabel, forteller hun.