Hjem Nyheter Norge Fem barn blir tvangsplassert av barnevernet – hver eneste dag

Fem barn blir tvangsplassert av barnevernet – hver eneste dag

BARNEVERNET Hver eneste dag blir fem barn tvangsplassert av det norske barnevernet. Antallet har økt radikalt de siste årene, og kritikken hagler både fra utenlandske myndigheter og norske eksperter.

Illustrasjonsfoto. Barnevernets akutt- og utredningsinstitusjon i Oslo. Foto: Jan-Tore EggeCC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Stadig flere barn tvangsflyttes fra sine foreldre og plasseres i fosterhjem. Dette som følge av såkalte midlertidige akuttvedtak fra det norske barnevernet. Antallet har økt radikalt de seneste årene, og fra både eksperter og utenlandske myndigheter hagler kritikken.

Professor i barnevern ved Nord Universitetet, Reidun Follesø, er urolig over situasjonen og forteller til NRK at det er spesielt økningen av såkalt akuttvedtak, samt hvorvidt det er noen som lytter til hva barna faktisk vil.

– Det er dessverre mye dokumentasjon på dårlig barnevern. Det slår meg at det er så mange akuttvedtak i barnevernet rundt omkring. Og det som uroer meg mest er om barn blir hørt i slike saker.

NRK har fått tilgang på statistikken fra 2011 til 2017, og der fremgår det at nesten 14 000 barn ble tvangsflyttet fra sine foreldre som følge av såkalte akuttvedtak fra barnevernet. I snitt blir det tvangsflyttet fem barn hver eneste dag, året rundt.

De aller fleste omsorgsovertakelser i Norge starter nettopp med et akuttvedtak. Norske myndigheter var i 2008 selv bekymret for den radikale økningen, og sendte da ut et rundskriv til alle landets kommuner hvor de oppfordret til å vise forsiktighet med bruk av akuttvedtak. Resultatet ble det motsatte – antallet økte.

Jurist Gro Hillestad Thune, tidligere dommer i den Europeiske menneskerettighetsdomstolen, mener den norske praksisen bryter med ikke bare menneskerettighetene, men også norsk lov.

– Det er skremmende tall. Altfor mange barn i Norge får opplevelser som er skadelig for livet. De blir hentet med makt og fratatt foreldrene sine, uten at de er forberedt på forhånd og uten noen reell kontroll.

NRK publiserte onsdag en lengre artikkel om fenomenet og belyste en enkeltsak hvor en mor hadde blitt fratatt sine to barn. Fylkesnemnda snudde dog i saken, og barne ble senere gjenforent med sin mor. I etterkant av saken uttalte datteren (15) i familien til NRK at hun nå ville utdanne seg til barnevernsadvokat for å kunne hjelpe familier som blir utsatt for lignende overgrep fra systemet.

– Jeg vil bli barnevernsadvokat for å hjelpe de familiene som trenger det. For meg er det en god motivasjon for å gjøre det bra på skolen. Jeg håper jeg greier det.

Flere steder i verden har det de siste årene blitt demonstrert mot det norske barnevernet. Kritikken har også haglet fra flere land, Europaparlamentet og Europarådet, samt i utenlandsk presse.

Historien kan leses i sin helhet HER.