SVERIGE: På rettssakens siste dag ble to av de varetektsfengslede aktivistene løslatt. Her følger en oppsummering, samt siste nytt i Kärrtorp-rettssaken. (Sist oppdatert: onsdag – 22:05)
FREDAG
Rettssaken blir innledet mot de første syv personene som er tiltalt etter konfrontasjonen i Kärrtorp den 15. desember ifjor. Samtlige av de tiltalte, utenom én, hevder sin uskyld.
En hel del politimenn vitnet i løpet av fredagen og flere av de skal blant annet ha fortalt at venstreekstremistene var de som startet bråket og fremfor alt angrep politiet.
Ifølge en av Nordfronts reportere skal aktor ha sett «mindre glad ut» under politimennenes vitnemål. I øvrig skal det ha vært et stort politioppbud på plass for å overvåke rettssaken.
MANDAG
Rettsaken fortsatte og i løpet av mandagen ble fire av de syv tiltalte forhørt. De fire som ble forhørt er de mindreårige som er tiltalt i saken. I tillegg til aktivister fra Motstandsbevegelsen var også journalister fra Nordfront på plass. Også denne dagen var politioppbudet stort.
TIRSDAG
Dagen ble innledet med at de tre aktivister som har vært varetektsfengslet ble hørt av retten. En av de som ble forhørt bekreftet at han er gruppesjef i Motstandsbevegelsen og at han hadde sendt SMS for å få mennesker til å delta i en demonstrasjon mot den antirasistiske demonstrasjonen som ble avholdt i Kärrtorp den 15. desember.
Mannen mente dog at motdemonstrasjonen ikke ble arrangert av Motstandsbevegelsen, men at det var et lokalt initiativ som i stor grad ble organisert over internett etter at det hadde blitt kjent at Linje 17 skulle avholde en demonstrasjon mot Motstandsbevegelsen i Kärrtorp.
Emil Hagberg, en av de som har vært varetektsfengslet etter Kärrtorp, bekreftet for retten at han er redesjef (nästeschef) for Motstandsbevegelsens Rede 1 hvor blant annet Stockholm og Mälardalen inngår. Hagberg mente dog at han ikke var på plass i Kärrtorp som redesjef og bekreftet at motdemonstrasjonen ikke var planlagt av Motstandsbevegelsens ledelse.
Den tredje mannen som har vært varetektsfengslet nektet for at han var gruppesjef og nektet for å ha deltatt i planleggingen av motdemonstrasjonen i Kärrtorp. Mannen og hans advokat klarte også å overbevise Säpo (svenske PST), som påstod at mannen hadde vært medlem i Motstandsbevegelsen i mange år, til tross for at han ble medlem ifjor sommer.
Senere på dagen vitnet et antall aktivister fra Motstandsbevegelsen som også mente at motdemonstrasjonen ble angrepet av venstreekstremister og ikke omvendt. Pär Öberg fra Motstandsbevegelsens riksledelse vitnet også.
Öberg forklarte blant annet rent allment om hvordan Motstandsbevegelsen er oppbygd rent hierarkisk, samt hva oppgavene til en gruppesjef er. Mer spesifikt forklarte Öberg for retten at det ikke nødvendigvis er slik at personen med høyest rang er den som er operativt ansvarlig for en aksjon. Som eksempel henviste Öberg til Motstandsbevegelsens støttedemonstrasjon for Gyllent Daggry i Stockholm, hvor Öberg var tilstede, men Emil Hagberg var operativt ansvarlig.
Til Nordfront forklarte Öberg at det var to oppsiktsvekkende hendelser under dagen. Den første var at journalister fra Nordfront ble nektet adgang til rettssalen, til tross for at andre medier ble sluppet inn. Det andre var at i tilskuersalen ble man fortalt at man ikke kunne se filmmaterialet som ble vist i retten, og benyttet som bevis, av «tekniske årsaker». Öberg mente det truet rettssikkerheten.
Säpos sjefsanalytiker, Ahn-Za Hagström, vitnet også, men erkjente at Öberg hadde bedre innsyn i hvordan Motstandsbevegelsen er oppbygd og arbeider enn det hun hadde.
TORSDAG
Forhandlingene fortsatte i det som er siste dag i Kärrtorp-rettssaken. Aktoratet la frem påstand om 10-12 måneders fengsel for Emil Hagberg og en annen aktivist som har vært varetektsfengslet etter konfrontasjonen i Kärrtorp. Den tredje mannen ville aktoratet ha dømt til mer enn ett år i fengsel.
De øvrige fire tiltalte, som alle er mindreårige, ville aktoratet ha dømt til samfunnsstraff på grunn av deres lave alder. Hadde de vært over 21 år ville aktoratet sannsynligvis lagt ned påstand om seks måneders fengsel.
Aktoratet sa avslutningsvis at to av de tre varetektsfengslede aktivistene nå kunne løslates ettersom det ikke foreligger noen risiko for at de kan ødelegge for etterforskningen. Emil Hagberg blir dog varetektsfengslet i minst én uke til ettersom han også er tiltalt for en påstått mishandling av venstrepolitikeren Daniel Riazat og tiltalen er slått sammen med Kärrtorp-rettssaken. Saken er berammet til tirsdag og onsdag neste uke.
Artikkelen oppdateres.
Relaterte artikler:
Hva hendte egentlig i Kärrtorp – en aktivist forteller
Støtt de fengslede kameratene!
Ransakelser hos motstandsmenn!
To aktivister løslatt
Man høster som man sår
Konfrontasjon med venstreekstremister i Stockholm
«Vi stod der alle tre med våpen rettet mot oss»
Innsatsstyrken slo til mot Emil Hagbergs familie