Hjem Historie Dagens historiske Historien om Arne Myrdal

Historien om Arne Myrdal

HISTORIE Den 2. november 1935 ble den kontroversielle innvandringsmotstanderen Arne Myrdal født i Arendal.

Arne Myrdal taler til tusenvis av Brumunddalere. Foto: Skjermbilde youtube.

Arne Myrdal ble født den 2. november 1935 i Arendal og ble kjent som en kontroversiell politisk aktivist som tok opp kampen mot masseinnvandring til Norge.

Hans politiske karriere begynte i det sosialdemokratiske Arbeiderpartiet, hvor han var aktiv på 1960-tallet, men på grunn av stidigheter gikk han ut og stiftet det lokale partiet Øyestad frie Arbeiderparti, som tok mandat i kommunevalget i 1967. Myrdal satt i rådet i åtte år.

Når Myrdal innså at de politiske partiene støttet masseinnvandringen, valgte han å engasjere seg mot masseinnvandringen på slutten av 1980-tallet. Den 4. oktober 1987 dannet Myrdal Folkebevegelsen mot Innvandring (FMI) som skulle jobbe med aktivisme mot og opplysning om masseinnvandring. Hans radikale kamp skulle gjøre innvandringsmotstand kjent og stort sett beundret over hele Norge.

Opprinnelsen av det hele var at 145 krigsveteraner fra andre verdenskrig sendte et brev til kong Olav V, om at de var svært bekymret for situasjonen der fremmede strømmet inn i landet. Krigsveteraner følte seg lurt av «frigjøringen» av Norge som førte til en annen, langt verre okkupasjon. Motstandsmannen Erik Gjems-Onstad, som senere sluttet seg til Folkebevegelsen mot innvandring, kommenterte det slik:

– Nå mister vi vårt eget territorium. Norge er igjen under okkupasjon, ikke av tanks, men av barnevogner.

Ingen hørte på veteranenes advarsler og Folkebevegelsen mot innvandring ble dannet. Arne Myrdal ble organisasjonens første president.

I tillegg til tusenvis av tilskuere møtte også venstreekstremister opp for å lage bråk. Foto: Skjermbilde Youtube.

Snart nok ville man legge merke til at det norskfiendtlige systemet også hadde sine fotsoldater, som med all kraft forsøkte å hindre kritikere av masseinnvandringen. Under en demonstrasjon i Arendal, april 1989, blokkerte den venstreekstreme organisasjonen Blitz organisasjonens landsmøte på Central Hotel og ropte «nazisvin». Møtedeltakerne ble fysisk angrepet av de bevæpnede Blitzerne, mens politiet bare stod og så på. Blitzerne så på blokaden som en seier og hyllet politiet: «Politiet i Arendal er kule». Politisjefen i Oslo, Willy Haugli, kritiserte imidlertid arendalspolitiet for ikke å gripe inn når motdemonstrantene hindret Myrdals rett til å holde et møte.

Etter at Blitz hadde forsøkt å blokkere FMIs møter tre ganger, avgjorde 65-åringen Arne Myrdal at det var nok. I april 1990 tok «Fevik-slaget» til, som ble filmet av NRK. Venstreekstremistene fra Blitz møtte opp i Fevik for å sabotere også dette møtet, men fikk en ubehagelig overraskelse – da nasjonalistene til angrep. Rundt to minutter inn i klippet nedenfor, kan du se Arne Myrdal oppfordre nasjonalister om å angripe. Livredde Blitzere ble tvunget til å flykte fra stedet, mens deres buss ble angrepet av de sinte nasjonalistene.

I august 1991 oppstod det igjen konfrontasjoner. Denne gangen i Brumunddal. Etter Fevik-slaget hadde Myrdal blitt utvist fra FMI på grunn av at hans møter ble gjenstand for politisk vold, som resten av ledelsen ønsket å ta avstand fra. I stedet hadde han grunnlagt Norge Mot Innvandring (NMI), som organiserte møtet i Brumunddal.

Blitzerne hadde blitt busset inn fra hele Norge, og de var hundrevis som ville sabotere møtet der Myrdal skulle tale. Det utviklet seg til en stor gatekamp, «Brumunddalslaget», der «antirasister» ble drevet ut av byen av både nasjonalister og lokal ungdom.

Myrdal holdt deretter et nytt møte i Brumunddal tre uker senere, der han i tillegg til 300 nasjonalister også talte til 4 000 brumunddalere. Denne gangen holdt antirasistene seg unna, og møtet gikk fredelig for seg. En av tilskuerne sier til NRK:

– Han er en profet, og representerer så mange nordmenn.

Arne Myrdal var ofte gjenstand for oppmerksomhet i media, og mest oppmerksomhet fikk han da han ble anklaget (og dømt) for å ha planlagt å sprenge et asylmottak på Tromøy utenfor Arendal. I januar 1989 ble Myrdal og flere andre arrestert da politiet fant eksplosiver, tegninger og andre bevis under et søk i hjemmet til Myrdal, og han ble dømt til halvannet års fengsel.

Arne Myrdal var tydeligvis utsatt for et komplott. Dagen før politiet aksjonerte, hadde infiltratøren Tom Krømcke plantet dynamitt i Myrdals hjem. Krømcke jobbet med den kommunistiske lederen Finn Sjue og har selv bekreftet til avisen Klassekampen at han var en infiltratør med sikte på å arbeide mot organisasjonen. Det finnes også rapporterer om at Finn Sjue og Tom Krømcke samarbeidet med det norske sikkerhetspolitiet.

I november 1991 holdt Myrdal en berømt tale ved Youngstorget i Oslo sentrum foran 10 000 tilskuere. Mange av tilskuerne var motstandere som hadde kommet bare for å vende han ryggen, men møtet ble en suksess med så mange tilskuere. I juni 1992 fortalte Myrdal VG at han hadde kontakt med den svenske organisasjonen Vitt ariskt motstånd (VAM). Samme år ble han også mishandlet utenfor sitt hjem av medlemmer fra den da statsstøttede organisasjonen, SOS Rasisme (nå Nye SOS Rasisme).

Myrdal avtjente ulike fengselsstraffer på begynnelsen og midten av 1990-tallet, men på grunn av et hjerneslag og dårlig helse kom han aldri tilbake til politikken. Myrdal døde i 2007, 72 år gammel.