FORSKNING Ny studie viser at mikroplast og nanoplast akkumuleres i menneskelig hjernevev, med nivåer som har økt betydelig de siste tiårene. Forskere advarer om potensielle helsefarer og etterlyser mer forskning.
En ny studie publisert i Nature Medicine avslører at mikroskopiske plastpartikler finnes i menneskelig hjernevev, og at konsentrasjonene har økt dramatisk over tid. Forskerne analyserte 91 hjerneprøver fra personer som døde mellom 1997 og 2024. Resultatene viser at plastkonsentrasjonen har økt med rundt 50 % fra 2016 til 2024, melder Science News.
– Nivåene av plast vi finner i hjernen er nesten uvirkelige, sier Andrew West, nevroforsker ved Duke University og medforfatter av studien.
Plastpartikler passerer blod-hjerne-barrieren
Tidligere har forskere stilt spørsmål ved om blod-hjerne-barrieren kan beskytte hjernen mot mikroplast. Denne studien viser at plastpartikler ikke bare passerer barrieren, men også akkumuleres i høyere konsentrasjoner i hjernen enn i andre organer som lever og nyrer. Plastpartiklene er ofte tynne, skarpe fragmenter av polyetylen – et materiale som brukes i produkter som plastposer og leker – i motsetning til de runde polystyrenperlene som ofte brukes i laboratoriestudier.
– De aldrende fragmentene vi finner i hjernen ser helt annerledes ut enn noe vi har brukt i laboratorieforsøk, sier West.
Helsekonsekvenser fortsatt uklare
Selv om studien fant høyere nivåer av mikroplast hos personer med demensdiagnoser, er det uklart om plasten bidrar til sykdommen eller om hjernens tilstand gjør den mer utsatt for opphopning. Tidligere dyrestudier har antydet at nanoplast kan føre til inflammasjon og celledød, men forskerne understreker at det trengs mer forskning for å forstå konsekvensene for mennesker.
– Vi vet ikke hva slags helseeffekter mikroplast har på hjernen. Men vi kan ikke vente med å handle før vi har alle svarene, sier West.
Mikroplast finnes nå overalt – i maten vi spiser, vannet vi drikker og luften vi puster inn. Richard Thompson, en ledende ekspert på mikroplastforurensning ved University of Plymouth, mener dette er en naturlig konsekvens av hvordan plast har infiltrert miljøet vårt. Studien gir viktige innsikter, men forskerne understreker behovet for videre forskning og tiltak for å redusere eksponeringen for plast i hverdagen.