NEDERLAND Et omfattende arkiv over mistenkte «kollaboratører» fra andre verdenskrig har blitt gjort tilgjengelig på internett og inneholder nesten 500 000 saker. Prosjektet har blitt sponset av jødiske organisasjoner og politikere.
Nederlands største arkiv over mistenkte «kollaboratører» under andre verdenskrig ble ved årsskiftet tilgjengelig på nett. Tidligere var det kun mulig for historikere og pårørende å lese dokumentene på stedet, men prosjektet «War in the Court» har siden 2022 skannet de omtrent 30 millioner sidene som er bevart.
Arkivet inneholder cirka 485 000 ulike saker der rundt 425 000 personer er nevnt. Det finnes filer om «krigsforbrytere», de 20 000 nederlandske menn som sluttet seg til den tyske hæren, samt personer som man antar var med i Den nasjonalsosialistiske bevegelsen (NSB).
Hans Renders, professor i historie ved Universitetet i Groningen, sier at bare 15 prosent av sakene gikk til domstolen og hele 120 000 personer ble helt frikjent. Det vil imidlertid ikke være mulig å se hva en person var mistenkt for eller om vedkommende ble ansett som skyldig. For å få mer informasjon om en person må man ha en legitim grunn til å få tilgang til hele akten, og den kan kun leses på stedet i Haag.
Det har vært mange diskusjoner i landet om hvor transparent man skal være med informasjonen, da emnet fortsatt er svært sensitivt. Undersøkelsen «Sounds from the Silence» fra i fjor viste at en femtedel føler seg ukomfortable med at en person hvis foreldre var «kollaboratører» har en høytstående posisjon i samfunnet. Åtte prosent syntes det var ubehagelig om en venn eller kollega hadde en slik familiehistorie.
En politiker som har kjempet for å åpne arkivene fullstendig er kulturminister Eppo Bruins. Han mener det er nødvendig for at landet skal kunne «møte og bearbeide» sin «felles, vanskelige fortid». Hans mormor var en jødisk kvinne fra Polen, og selv om han har konvertert til kristendommen, fremgår det på Wikipedia at han faktisk er med i en såkalt messiansk bevegelse, som er en slags mellomting mellom kristendom og jødedom.
Prosjektet «Krigen i retten» har blitt finansiert av staten, men skjer i samarbeid med blant annet Instituttet for krigs-, holocaust- og folkemordsstudier (NIOD) som ble grunnlagt av jødiske historikere. En annen partner er WO2Net Foundation, som ble grunnlagt av journalisten Helena Maleno, hvis organisasjon Walking Borders hjelper «flyktninger» med å krysse Middelhavet.