Hjem Nyheter Norden AFA-blekka Brand mister kulturstøtten

AFA-blekka Brand mister kulturstøtten

SVERIGE Det svenske kulturrådet begrunner inndragningen av kulturstøtten til det venstreekstreme tidsskriftet med at det har stagnert, blitt mer innadvendt og retter seg mot en smalere målgruppe enn tidligere.

Mathias Wåg i Stockholms tingsrett.
Foto: Riks/Youtube
AFA får åpenhjertig ros i Mathias Wågs eget magasin.

Under en spørretime i den svenske Riksdagen 7. november trakk Alexander Christiansson, kulturpolitisk talsperson for Sverigedemokraterna, frem det faktum at det anarkistiske magasinet Brand, som har AFA-sjef Mathias Wåg som sjefredaktør, og som nylig ble utgitt i form av et festlig temanummer dedikert til den voldelige venstresekten som Wåg representerer, mottar kulturstøtte i form av såkalt produksjonsstøtte fra Kulturrådet i Sverige.

– Magasinet Brand har tette bånd til AFA. AFA er en organisasjon som Säpo beskriver som voldelig venstreekstremisme. Vi snakker om organisasjoner som ønsker å omstyrte vårt demokrati og vårt samfunn, påpekte Christiansson den gang.

Nå er det blitt offentlig kjent at støtten til den venstreekstreme avisen er trukket tilbake.

Oppfyller ikke kravet til objektivitet

Brand har mottatt kulturstøtte i ti år, de siste på 200 000 svenske kroner i året, noe som ifølge avisens utgiver, Wåg, akkurat dekket trykkekostnadene. I sin begrunnelse for avslaget skriver tilsynet at Brand

  • har stagnert
  • blitt mer innadvendt
  • nå fokuserer på en smalere målgruppe enn tidligere.

I tillegg mener tilsynet at magasinet ikke lenger oppfyller de fastsatte kvalitetskriteriene når det gjelder analyse, anmeldelse og objektivitet.

Mathias Wåg kjenner seg ikke igjen i kritikken og argumenterer:

– Vi har vært veldig utadvendte det siste året. Vi har blant annet laget et nummer om Norrland, der vi har tatt kontakt med magasinet Provins og fått tekster fra dem. Vi har også kontaktet folk i ulike bransjer om kampanjen mot angiverloven. Og vi har laget et nummer om Palestina, der vi reiste rundt på ulike universiteter og hadde kontakt med akademiske nettverk og studenter.

Wåg synes det uttalte kriteriet om «objektivitet» er merkelig, særlig siden Brand ikke er et nyhetsmagasin, og han konkluderer:

– Jeg tror det er en eufemisme for at vi har laget et temanummer med AFA. Jeg har vanskelig for å se det på noen annen måte.

«Høyreekstremister presset på»

Ifølge den venstreekstreme avisen Dagens ETC var det Brands AFA-nummer som fikk Alexander Christiansson til å reagere og stemple avisen som udemokratisk. Uttalelsen kom, skriver avisen, «etter kampanjer mot Brand på den NMR-tilknyttede uthengningssiden Avmaskerad». Mathias Wåg sier at han tror at en redusert støttepott er årsaken til avgjørelsen.

– Det er flere avslag i år. Og de magasinene jeg har snakket med, som Fronesis og tegneserietidsskriftet C’est Bon, har fått redusert støtten.

– Men det at vi som tidsskrift også har hatt et høyreekstremt drev mot oss, har nok ikke vært gunstig for oss.

På spørsmål om hva budsjettkuttet på 200 000 kroner kommer til å bety for bladet, svarer Wåg at bladet «aldri før har hatt så mange abonnenter som i dag», og legger til:

– Målet vårt har vært å kunne lønne skribenter, men nå er vi fortsatt på non-profit-stadiet.

Mathias Wåg mener byråets analyse er urettferdig og uforutsigbar

– Jeg tror ikke det stemmer at Brand har endret seg, som de sier. Det gjenspeiler nok snarere at det er samfunnet som har endret seg. Det som ikke var kontroversielt å skrive for to år siden, blir nå sett på som mer kontroversielt.

På spørsmål om det egentlig var klokt å publisere AFA-nummeret, svarer Wåg:

– Vi skjønte at det kom til å bli et kontroversielt nummer, men vi følte at vår hensikt var å be aktivister og bevegelser om selv å skrive hva de driver med. Vår holdning er også at antifascisme ikke er kontroversielt, sier Mathias Wåg, og fortsetter:

– Vi mente det var en risiko det var verdt å ta. Men vi har ikke vært naive.