Hjem Nyheter Norge SSB: Innvandrere topper kriminalitetsstatistikken

SSB: Innvandrere topper kriminalitetsstatistikken

FLERKULTUR Nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) avslører nok en gang at rasefremmede innvandrergrupper er overrepresentert på statistikken over kriminalitet i Norge, spesielt unge menn fra land som Somalia og Irak. FrP og Høyre later overrasket og krever kun en innstramming i innvandringen og bedre integrering.

Illustrasjonsfoto: KI-generert.

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser nok en gang at enkelte innvandrergrupper er overrepresentert på statistikken over kriminalitet i Norge, spesielt unge menn fra land som Somalia og Irak, rapporterer Nettavisen.

For hver 1000 somalier i Norge var det i gjennomsnitt 383 siktelser per år i perioden 2020-2023. Når man ser på menn mellom 15 og 24 år, er tallene enda høyere. For denne aldersgruppen fra Somalia og Irak, var det henholdsvis 1148,5 og 1196,9 årlige siktelser per 1000 personer per år. I Oslo alene var det over to siktelser per unge somaliske mann, med 2119,8 siktelser per 1000 årlig.

– Tallene er dramatiske. Dette viser hvor viktig det er å ha åpenhet rundt hvem som står bak ungdomskriminaliteten. Når Frp har sagt at kriminalitet og innvandring har en sammenheng, så har det vært av en grunn. At enkelte innvandrergrupper er så høyt overrepresentert er veldig alvorlig og betyr at vi som samfunn sannsynligvis må ha en helt annen tilnærming til problemet enn vi har hatt så langt, sier Frp-leder Sylvi Listhaug.

Listhaug krever imidlertid bare en viss innstramming i innvandringen og mener at innsatsen må innrettes både mot forebygging og kriminalitetsbekjempelse.

– Ingen kan lenger lukke øynene for at noen innvandrergrupper bidrar til enorme problemer og nå må innsatsen innrettes langs to linjer. Vi må stramme kraftig inn på den innvandringen som fører til størst problemer, og vi må innrette både den forebyggende- og den kriminalitetsbekjempende innsatsen mot de gruppene der problemene er størst, sier hun.

Også Høyre-politikeren Mari Holm Lønseth later å være overrasket over tallene og vil si seg tilfreds med en «holdningsendring blant en del unge innvandrermenn» og tydeligere krav i integreringspolitikken. Hun etterlyser en gjennomgang av straffbare forhold som kan føre til utvisning fra landet.

– Dette er veldig alvorlig, og det er tydelig sammenheng mellom høy innvandring, dårlig integrering og kriminalitet, sier hun og legger til:

– Det trengs en kraftig holdningsendring blant en del unge innvandrermenn og det må settes inn kraftfulle tiltak.