NORGE Ny rapport avdekker bekymringsfull utvikling i norsk kosthold. Pris og tilgjengelighet påvirker matvalg, og sunne alternativer har blitt for dyrt.
Helsedirektoratets nye rapport om utviklingen i norsk kosthold viser en urovekkende trend. Nordmenn spiser mindre fisk, grønnsaker og fullkorn, mens inntaket av mettet fett øker. Dette er stikk i strid med nasjonale kostholdsanbefalinger og kan få alvorlige konsekvenser for folkehelsen.
Rapporten avdekker at kornforbruket har sunket med 4 prosent fra 2022 til 2023, og bare 9 prosent av unge mellom 15 og 24 år spiser grovt brød daglig. Grønnsaksforbruket har falt 5 prosent siden 2013, mens frukt og bær har hatt en dramatisk nedgang på 14 prosent i samme periode. Fiskekonsumet har også sunket jevnt og trutt, med en total nedgang på 17 prosent siden 2013.
Linda Granlund, divisjonsdirektør for folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet, uttrykker dyp bekymring:
– Det er helt åpenbart at det må nye tiltak til på samfunnsnivå for å snu skuta, sier Granlund til NRK.
Pris påvirker valg
Bekymringene rundt matprisene i Norge har økt betraktelig de siste årene. Prisveksten på mat og alkoholfrie drikkevarer har vært alarmerende høy, med en økning på hele 26 prosent fra juli 2021 til juli 2024. Dette er mer enn dobbelt så mye som prisveksten på andre varer og tjenester i samme periode. Særlig bekymringsfullt er det at sunn mat har blitt enda dyrere, med fisk og grønnsaker som har opplevd en større prisøkning enn for eksempel kjøtt og sukker.
Konsekvensene av de høye matprisene er alvorlige og omfattende. Folks kjøpekraft er sterkt redusert, og mange husholdninger opplever at privatøkonomien er satt under kraftig press, noe som gjør det vanskeligere for forbrukere å velge sunne alternativer når disse ofte er dyrere. Dette kan føre til en negativ spiral hvor kostholdet forverres på grunn av økonomiske begrensninger.
– Vi vet godt at pris og tilgjengelighet er de viktigste driverne når folk handler. Om den maten som er bra for helsa, hadde vært det rimeligste valget, hadde vi kommet en lang vei, understreker Granlund.