Hjem Nyheter Norden Bankene nyter godt av den siste tidens ågerrente

Bankene nyter godt av den siste tidens ågerrente

ØKONOMI Sveriges banker gjør rekordhøye overskudd på grunn av Riksbankens renteøkninger, noe som har fremprovosert sterk kritikk fra opposisjonen. Sosialdemokratenes Mikael Damberg krever nå at regjeringen griper inn for å beskytte husholdningene mot det han mener er «urimelig profitt» på deres bekostning.

Illustrasjonsfoto: KI-generert.

Sveriges største banker har gjort enorme overskudd som et resultat av Riksbankens sjokkøkninger av renten, rapporterer Aftonbladet. Opposisjonen retter skarp kritikk mot bankenes overskuddsutvikling og regjeringens manglende tiltak. Sosialdemokratenes finanspolitiske talsperson, Mikael Damberg, uttrykker bekymring over at regjeringen ikke har grepet inn, til tross for de rekordhøye overskuddene som bankene har tjent på husholdningenes bekostning.

Siden Riksbanken begynte sine økninger av styringsrenten, har storbankene oppnådd ekstraordinære overskudd på totalt 80 milliarder kroner. Fra januar 2022 har den gjennomsnittlige flytende renten på boliglån steget fra 1,5 prosent til 4,9 prosent, mens renten på en vanlig sparekonto kun har økt fra 0,1 prosent til 2 prosent.

Differansen mellom innskudds- og utlånsrenter har resultert i en økning i bankenes rentenetto, noe som har økt deres inntekter betydelig mer enn deres kostnader. Totalt har bankene generert 125 milliarder kroner i ekstraordinære overskudd siden 2022, en sum som tilsvarer omtrent 10 000 svenske kroner per voksen svenske.

Skattlegg overskuddene

– Bankene tjener ekstreme profitter på bekostning av husholdningene. Det er helt urimelig at overskuddet har stukket av på denne måten uten at regjeringen har grepet inn, sier Damberg.

Damberg trekker også frem forslag fra Sosialdemokratenes skyggebudsjett, der partiet tidligere har foreslått en skatt på bankenes rentenetto. Hensikten med skatten skal være å skape insentiver for bankene til ikke å utnytte dagens rentesituasjon til egen fordel. Ifølge ham kunne en slik skatt brukes til å finansiere økt barnetrygd og skattelettelser for husholdninger, noe som ville gi støtte til familier som nå sliter med høyere bolig- og levekostnader.

I tillegg til en skatt på bankenes overskudd etterlyser Damberg også tiltak for å styrke konkurransen i boliglånsmarkedet. Han understreker viktigheten av at den statlig eide banken SBAB gis mulighet til å utfordre storbankene. Ved å støtte SBAB kan regjeringen øke konkurransen, noe som ville redusere avhengigheten av private banker og skape bedre forutsetninger for svenske boliglånskunder.

– Det er husholdningene og bedriftene i Sverige som har måttet betale for de ekstreme bankoverskuddene akkurat nå, avslutter Damberg.

Historisk misfornøyde kunder i Norge

Det har også i Norge vært rettet skarp kritikk mot bankene, i lys av de høye overskuddene de har rapportert om i forbindelse med renteøkninger.

– Jeg tror folk opplever at bankene tjener veldig godt på dem om dagen, sa bankkunde Heidi Østvold Dæhli til Dagens Næringsliv i september.