Hjem Nyheter Trudeau bremser Canadas masseinnvandring – midlertidig

Trudeau bremser Canadas masseinnvandring – midlertidig

CANADA Statsminister Justin Trudeau har kunngjort sin intensjon om å redusere antallet innvandrere de kommende årene. Samtidig oppfordrer han helsevesenet og boligsektoren til å forberede seg på å ta imot enda flere.

Canadas statsminister Justin Trudeau på «Vancouver Pride» 2015. Foto: Flicker (CC BY 2.0 via Wikimedia Commons).

Justin Trudeau, som siden han ble statsminister i 2015 har gjort sitt ytterste for å drive frem den eskalerende masseinnvandringen til Canada, kunngjorde denne uken at antallet vil bli redusert de neste årene, slik at «befolkningsveksten blir begrenset». Allerede i 2025 skal antallet nye permanente innbyggere reduseres fra de tidligere 500 000 til 395 000, og i 2027 skal antallet personer som slippes inn være 365 000. Antallet internasjonale studenter og korttidsansatte arbeidere som får lov til å entre landet, er allerede redusert.

– Immigrasjonssystemet vårt har alltid vært ansvarlig og fleksibelt. Vi agerer i dag, fordi pandemien har skapt urolige tider og vi har ikke vært i stand til å oppnå den rette balansen mellom etterspørsel etter arbeidskraft og befolkningsvekst, forklarte Trudeau i en uttalelse tidligere denne uken.

Gruppen mennesker som offisielt ble innlemmet i Canadas befolkning i 2023 besto av 97 prosent innvandrere, og støtten til en slik tilstrømning har gått ned de siste årene. Begrepet «folkeutbyttet» har vunnet økt aksept og statsministeren har på en helt annen måte enn før ofte fått skarp kritikk for hvordan han håndterer innvandringsspørsmålet – også fra misfornøyde stemmer i sitt eget parti, der noen sterkt har betvilt hans kandidatur i valget i 2025. Vanlige mennesker er bekymret over antallet innvandrere og hvordan det påvirker arbeidsledigheten, boligmarkedet og presset på helsevesenet.

Innen disse ulike sektorene har Trudeau konsekvent oppfordret til å gjennomføre nettopp de endringene som kreves for å håndtere enda flere innvandrere fremover. Dette antyder at reduksjon bare er midlertidig, og at befolkningsutvekslingen etter en taktisk nedgang vil akselerere til sitt tidligere tempo dersom den liberale venstrepopulisten Justin Trudeau går seirende ut av valget.