Hjem Nyheter Israel har angrepet Iran

Israel har angrepet Iran

MIDTØSTEN En rekke eksplosjoner ble hørt i Teheran natt til lørdag. Israel har opplyst at de har gjennomført et rakettangrep mot Iran.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu [Skjermbilde: GPO Israels statsminister]

Israels angrepsstyrker har opplyst at de utførte rakettangrep mot militære mål i Iran natt til lørdag. Ifølge al-Jazeera ble det hørt flere eksplosjoner rundt den iranske hovedstaden Teheran, men det er ellers uklart hvilke – om noen – mål som ble truffet. I skrivende stund er verken atom- eller oljeanlegg angrepet, ifølge israelske medierapporter.

hDet offisielle iranske nyhetsbyrået IRNA har opplyst at eksplosjonene som ble hørt fra Teheran skal ha vært «luftforsvaret som fungerte under hendelsen». Nyhetsbyrået opplyser også at både Mehrabad og Imam Khomeini internasjonale lufthavn hadde normal aktivitet i løpet av natten. Etter alt å dømme er det israelske angrepet enda mer halvhjertet enn det som ble utført i april.

Svar på massivt iransk angrep 1. oktober

Iran gjennomførte et massivt angrep mot Israel 1. oktober og avfyrte nesten 200 ballistiske missiler mot ulike militære mål på den jødiske statens territorium. Angrepet ble utført av Irans revolusjonsgarde, som sa at det var et svar på en rekke jødiske attentater mot ledere i Hamas, Hizbollah og Revolusjonsgarden. Israels statsminister Benjamin Netanyahu lovet da et massivt israelsk hevnangrep som svar.

I en uttalelse sa imidlertid IDFs talsmann Daniel Hagari at nattens rakettangrep var et «presist angrep på militære mål i Iran».

– Regimet i Iran og dets allierte i regionen har angrepet Israel kontinuerlig siden 7. oktober, på syv forskjellige fronter, inkludert direkte angrep fra iransk jord, sa Hagari.

– Som enhver annen suveren stat i verden har Israel både rett og plikt til å svare.

Ikke overraskende har USA gitt sin fulle støtte til Israels angrep. I en uttalelse i natt antydet imidlertid Sean Savett, talsmann for Det hvite hus’ nasjonale sikkerhetsråd, at Washington ikke hadde blitt informert om Israels planer.

– Vi forstår at Israel gjennomfører målrettede angrep mot militære mål i Iran i selvforsvar og som svar på Irans ballistiske missilangrep på Israel 1. oktober. For mer informasjon om operasjonen, henviser vi til den israelske regjeringen, sier Savett.

Vil Iran eskalere?

Iran har på sin side lovet å slå ti ganger hardere tilbake hvis Israel våger å svare på det iranske missilangrepet. Trita Parsi, visepresident ved Quincy Institute for Responsible Statecraft, sier til al-Jazeera at omfanget av Israels angrep på Iran i kveld vil avgjøre hvordan iranerne velger å svare.

– Hvis angrepet er så omfattende som israelerne selv hevder – flere mål over hele landet, ikke bare i Teheran – øker det sannsynligheten dramatisk for at iranerne vil svare, sier Parsi.

– I neste runde vil israelerne sannsynligvis angripe atomanlegg, oljeanlegg og økonomisk infrastruktur – og da er vi inne i en regional krig.