Hjem Nyheter Antiamerikansk stemning på BRICS-toppmøtet

Antiamerikansk stemning på BRICS-toppmøtet

RUSSLAND BRICS-toppmøtet pågår for tiden i Kazan i Russland. Da flere av verdens ledere holdt taler onsdag, var temaet massiv kritikk av USAs dominans og sanksjonspolitikk.

Putin taler under BRICS-møtet i Kazan.
Foto: RT

I Kazan, hovedstaden i den russiske delrepublikken Tatarstan, er ledere fra en lang rekke land samlet til BRIC-toppmøte. I tillegg til medlemslandene Brasil, Russland, India, Kina, Sør-Afrika, Iran, Etiopia, Egypt og De forente arabiske emirater er et stort antall land som er interessert i å bli med i BRICS invitert. Blant dem er Saudi-Arabia, som bare mangler å ratifisere sitt medlemskap for å bli et offisielt BRICS-land.

Onsdag holdt flere av BRICS-landenes ledere taler. Det gjennomgående temaet var en skarp kritikk av USAs globalisme, sanksjonspolitikk og forsøk på å dominere verden. I stedet tok de til orde for å bruke BRICS til å etablere en ny multipolar verdensorden, snarere enn bare å være et økonomisk samarbeidsorgan.

Irans president Masoud Pezeshkian snakket for eksempel om hvordan USA straffer land de ikke kan kontrollere med sanksjoner, selv om det bare er FNs sikkerhetsråd som kan pålegge stater økonomiske sanksjoner i henhold til folkeretten.

– Ulovlige sanksjoner har hatt en ødeleggende effekt på internasjonale relasjoner, sa Pezeshkian.

Masoud Pezeshkian fikk flest stemmer i første runde av presidentvalget.
Foto: Mehr News Agency

Ifølge presidenten hindrer sanksjonene de berørte landene i å delta effektivt i internasjonalt samarbeid, for eksempel om miljø- og utviklingsspørsmål.

– Takket være BRICS er en mer rettferdig verdensorden basert på rettferdighet og stabilitet i ferd med å bli bygget opp, sa Pezeshkian:

– Med andre ord vil en bedre verden være et sted der det ikke finnes spor av sanksjoner, [militær] aggresjon, krig og folkemord.

Serbias visestatsminister Aleksandar Vulin kritiserte også USAs sanksjonspolitikk i sin tale, og tok spesielt opp de massive sanksjonene mot Russland etter landets invasjon av Ukraina. Allerede i forrige uke avslørte Vulin at hans regjering vurderer BRICS som et alternativ til EU, noe han mener tydelig viser at EU ikke ønsker å ha noe med Serbia å gjøre.

Serbias visestatsminister Alexandar Vulin.
Foto: mediaportal.vojvodina.gov.rs, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

– Det er dumt, det er idiotisk å tro at man kan isolere Russland. Det er ikke mulig. Ikke bare fordi Russland er en kjernefysisk supermakt, men også fordi Russland representerer et verdisystem: Gud, nasjonen og familien, som er nødvendig i verden, sa Vulin.

Hviterussland, Tyrkia og Palestina hyllet BRICS

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko hyllet BRICS’ stadig mer politiske karakter og snakket om dets potensial til å gjøre slutt på Vestens hegemoni. Lukasjenko sa at han «deler BRICS-filosofien fullt ut» og håper å kunne slutte Hviterussland til organisasjonen snart.

– BRICS har potensial til å sette en stopper for den globale dominansen til det kollektive Vesten, som har vist seg ute av stand til å ta ansvar for en sivilisert utvikling av internasjonale relasjoner, tordnet Lukasjenko.

Kinas president Xi Jinping og Hviterusslands president Alexandr Lukasjenko. Foto: Kinas utenriksdepartement.

Palestinernes [Vestbreddens] president Mahmoud Abbas var også til stede, og han erklærte at det palestinske folket er for BRICS.

– Det faktum at flere land ønsker å bli med i BRICS, er faktisk et uttrykk for alles ønske om å utvikle en ny, mer rettferdig og balansert verdensorden, sa Abbas:

– BRICS-verdiene er i tråd med det det palestinske folket ønsker – uavhengighet og frihet.

Han oppfordret også deltakerne til å støtte palestinernes kamp for frihet mot Israel.

– Det er avgjørende å få slutt på fiendtlighetene, organisere humanitær hjelp og trekke tilbake de israelske troppene, slik at det palestinske folket kan starte gjenoppbyggingen etter konflikten. Tiden er inne for å sette en stopper for den israelske okkupasjonen, sa Abbas.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan var også i Kazan for å hylle BRICS. Tyrkia ble nylig det første NATO-landet som søkte om medlemskap i BRICS, til tross for at den USA-ledede krigsalliansen er en del av det vestlige hegemoniet som BRICS ønsker å bekjempe.

– Vi ser at det finansielle systemet som ble dannet etter andre verdenskrig har gjennomgått endringer, så vi må prøve å løse problemer med kollektiv visdom. BRICS gir et enestående bidrag til å bygge en ny global verdensorden, sa den tyrkiske lederen.

Putin: «Vesten utnytter Ukraina»

Russlands president Vladimir Putin snakket om Israels kriger i Gaza og Libanon, og tok til orde for opprettelsen av en palestinsk stat som en løsning på konflikten. Ikke overraskende kommenterte Putin også krigen i Ukraina i sammenheng med den nåværende verdensordenen.

– Ukraina har blitt og blir brukt til å skape kritiske trusler mot Russlands sikkerhet, mens våre vitale interesser og vår legitime bekymring over krenkelsen av det russisktalende folkets rettigheter blir ignorert. [Vesten] legger ikke lenger skjul på sitt mål om å påføre landet vårt et strategisk nederlag, sa Putin, og la til at dette målet er uoppnåelig.

– Det er bare en illusjon, bare de som ikke kjenner Russlands historie kan tro dette, fordi de ikke tar hensyn til russernes enhet og åndelige styrke som er smidd gjennom århundrer.

Torsdag fortsatte BRICS-møtet med samtaler om organisasjonens planer om å ekspandere. Ikke mindre enn 34 land har meldt sin interesse for å bli medlem av organisasjonen, og det vurderes nå å innføre en ny form for medlemskap, en såkalt «partnerstat», for land som ønsker et begrenset engasjement i BRICS.