Hjem Nyheter AfD bryter med sionismen

AfD bryter med sionismen

TYSKLAND De høyrepopulistiske partiene i Europa har ofte vært totale sionister i sin ideologi og politikk. Nå ser det ut til at Alternative für Deutschland (AfD) vurderer å bryte med denne linjen etter at partilederen oppfordret til en slutt på den «eksklusive solidariteten» Tyskland har vist mot jødestaten.

AfD-lederen Tino Chrupalla. Foto: Olaf Kosinsky, CC BY-SA 3.0 DE, via Wikimedia Commons.

Tino Chrupalla, partileder for Alternative für Deutschland (AfD), uttrykte i en tale i den tyske Forbundsdagen at landets totale underkastelse til den jødiske staten burde opphøre. Han mener at Tyskland bør slutte å eksportere våpen til Israel, og at de tyske uttrykkene for «eksklusiv solidaritet» med landet må stoppe.

Chrupallas utspill er betydningsfullt, da det er et av få europeiske høyrepopulistiske partier som nå distanserer seg fra Israel og dets pågående folkemord og etniske rensing av palestinere. Som eksempel har det sionistiske Sverigedemokraterna (SD) nylig utmerket seg ved at partileder Jimmie Åkesson åpent hyllet den sionistiske okkupasjonsmakten på årsdagen for Hamas’ hevnangrep, samt at en representant for SD knelte og gråt foran leende jøder.

Remix rapporterer at holdningene til Israel i Tyskland ikke er særlig positive. En meningsmåling fant at bare 19 prosent av AfD-velgerne anså Israel for å være «partnere som Tyskland kan stole på». Når det gjelder spørsmålet om militær støtte til den jødiske staten, er holdningene enda mer negative. Blant hele befolkningen er 68 prosent imot militær støtte til Israel, mens blant AfD-velgere er 80 prosent imot.

Jürgen Pohl, AfD-politiker i Thüringen, har synspunkter på Chrupallas utspill:

– Noe stort skjedde i går. Vesttyskere har fått lære at Israel har rett til å gjøre hva som helst, og at de andre ikke får gjøre noe, og at det liksom er meningen at vi skal støtte det, forklarer han.

Imidlertid er ikke alle AfD-representanter for den nye linjen presentert av Chrupalla. Enkelte anonyme AfD-medlemmer kalte det «venstre-pacifistisk nonsens» og hevdet at det distanserer AfD fra resten av den konservative bevegelsen.