Hjem Nyheter Norge Norge vil innføre aldersgrense på sosiale medier

Norge vil innføre aldersgrense på sosiale medier

ALDERSGRENSE Regjeringen ønsker å innføre en strengere aldersgrense på 15 år for barns bruk av sosiale medier og planlegger å forbedre kontrollen, samt forby innsamling av personopplysninger fra barn under 15 år.

Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Arbeiderpartiet/flickr (CC BY-ND 2.0).

Regjeringen vil nå innføre 15-års grense på sosiale medier. Det er i dag en grense på 13 år, men en undersøkelse viste at om lag 72 prosent av norske elleveåringer fortsatt er på sosiale medier.

Psykolog Eline Fahret Born (36) har vært en sentral stemme i debatten om aldersgrenser for sosiale medier. I vår startet hun et opprop for å innføre en aldersgrense på 16 år, og samlet over 11.000 underskrifter. Nå ser det ut til at hennes innsats har gitt resultater, da regjeringen planlegger å heve aldersgrensen og lover strengere håndheving enn tidligere, rapporterer VG.

– Jeg må si at dette er kjempegode nyheter. Hvis man får aldersgrensen helt opp til 15 år, og at foreldre forholder seg til det, så vil det ha enormt mye å si for et barns liv, sier hun.

Regjeringen ønsker blant annet at loven skal endres slik at personopplysninger fra personer under 15 år ikke kan samles inn. Det er fortsatt uklart hvordan dette vil bli løst teknisk, men regjeringen har lovet at den nye aldersgrensen vil bli strammere kontrollert.

– Vi vet at dette er en kamp i motbakke, for her er det sterke krefter, men samtidig er det der det trengs politikk, sier statsminister Jonas Gahr Støre.