Hjem Nyheter Norden Tidligere SD-ansatt grunnlegger «skandinavisk republikk»

Tidligere SD-ansatt grunnlegger «skandinavisk republikk»

SVERIGE En kommende skandinavisk republikk er under utvikling. Prosjektet sikter mot å etablere strukturer som skal ivareta skandinaviske interesser. Imidlertid påpeker initiativtakeren at prosjektet ikke er begrenset til etniske skandinavere. For å kvalifisere som deltager, er det tilstrekkelig å identifisere seg som skandinav.

Illustrasjonsfoto. En skandinav er ifølge initiativtakeren hvem som helst som identifiserer seg som skandinav. Flagget til Kalmarunionen i bakgrunnen. Foto: KI-generert / Public domain.

Et nytt prosjekt er nå lansert som skal forberede skandinavene på en fremtid som minoriteter i sine egne land. Tanken er å bygge opp et «nettverkssamfunn» som skal fungere som et parallellsamfunn, påminnende om hvordan importerte minoriteter organiserer seg. Prosjektet starter opp våren 2025, og initiativtakeren er Johan Lindblad, statsviter og historiker som tidligere har jobbet for Sverigedemokraterna.

Allerede nå kan man kontakte Lindblad for å få et såkalt statsborgerskapskontrakt. Over tid er det meningen at ulike samfunnsinstitusjoner skal oppstå, som rettsvesen og parlament. Republikkens første ting holdes 14.-16. mars neste år. Hvordan alt nøyaktig skal gjennomføres og utformes er ikke bestemt ennå, men strategien er å løse spørsmål som oppstår underveis.

– Det viktige er å ta et første skritt, sier Lindblad i et intervju med Frihetsnytt.

Republikken skal bygge på demokratiske prinsipper der de styrende velges ved loddtrekning, med det greske demokratiet som forbilde. Styringen skal i motsetning til dagens «demokrati» skje så lokalt som mulig. Dette er grunnmodellen som gjelder, og de som aksepterer den får slutte seg til, mens de som ikke gjør det må gjøre noe annet, sier Lindblad.

I en debattartikkel publisert på Frihetsnytt legger Lindblad ikke skjul på at det handler om å bygge et stammesamfunn i møte med en tøff kommende tid, da motsetninger mellom ulike grupper vil skjerpes i takt med at staten forvitrer. Lindblad mener at skandinavere derfor må endre seg mentalt og begynne å tenke klan og stamme som de andre, hvis ikke vil man bli «utnyttet og undertrykt av de andre»-gruppene.

Til tross for dette ser det ikke ut til å være et etnosamfunn Lindblad ønsker å bygge. I intervjuet med Frihetsnytt ser det ut til at den nye republikken ikke har et biologisk syn på hvem som er skandinavisk og hvem som ikke er det. I stedet har de et syn som minner om SDs «åpne svenskhet».

– En skandinav er en person som velger å identifisere seg som skandinav, og som blir akseptert av andre mennesker som skandinav, altså en dobbel identifikasjon.