Hjem Nyheter Hemmeligstemplede amerikanske dokumenter avslører Israels angrepsplaner mot Iran

Hemmeligstemplede amerikanske dokumenter avslører Israels angrepsplaner mot Iran

USA/ISRAEL En etterforskning er igangsatt ved Pentagon for å finne ut hvordan og av hvem amerikanske hemmeligstemplede dokumenter ble lekket. Dokumentene skal angivelig avsløre detaljer om hvordan Israel planlegger å angripe Iran som svar på landets hevnangrep mot Israel den 1. oktober.

Pentagon, hovedkvarteret til det amerikanske forsvarsdepartementet. Foto: Pixabay (CC0).

«Dypt urovekkende» – slik beskriver en tjenestemann fra den amerikanske regjeringen de lekkede opplysningene angående Israels planlagte angrep mot Iran, ifølge CNN. De lekkede dokumentene skal være merket «top secret», noe som indikerer at de kun skal ses av USA og dets allierte. Dokumentene, som er datert 15. og 16. oktober, begynte å spre seg på Telegram på fredag.

De lekkede dokumentene beskriver hvordan Israel forbereder seg på å angripe Iran og hvordan de har tenkt å gå videre med angrepet – inkludert hvordan og hvor de planlegger å flytte våpen til ulike steder i regionen. Ett av dokumentene ser også ut til å bekrefte at Israel har atomvåpen, til tross for at landet aldri har erkjent dette eller at det noen gang har kommet en offisiell bekreftelse. I et avsnitt står det at USA ikke har sett noen tegn på at Israel planlegger å bruke atomvåpen i sitt planlagte angrep mot Iran.

– Om det er sant at Israels taktiske planer for å svare på Irans angrep den 1. oktober har blitt avslørt, så er det en alvorlig lekkasje. Den fremtidige koordineringen mellom USA og Israel kan også bli vanskeligere. Tillit er en sentral komponent i forholdet, og avhengig av hvordan dette har lekket, kan den tilliten eventuelt svekkes, sier Mick Mulroy, USAs tidligere assisterende forsvarsminister for Midtøsten.

En annen tjenestemann uttrykte at situasjonen med de to lekkede dokumentene er «ille, men ikke katastrofalt». Han la til at den største bekymringen er om det finnes mer materiale som kan lekkes.

En etterforskning er igangsatt for å kartlegge hvordan lekkasjen ved Pentagon oppstod og hvem som står bak.