Hjem Nyheter USAs rentekostnader: Høyeste nivå siden 1990-tallet

USAs rentekostnader: Høyeste nivå siden 1990-tallet

ØKONOMI USA har ikke betalt like mye av bruttonasjonalproduktet i rentekostnader siden 1990-tallet.

Treasury Building i Washington D.C, hovedkvarteret for Det amerikanske finansdepartementet.
Foto: 颐园居, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Rentekostnadene for USAs statsgjeld vokser seg stadig høyere. Nye tall viser at under budsjettåret som endte i september, brukte Det amerikanske finansdepartementet 882 milliarder dollar, omtrent 2,4 milliarder dollar daglig.

I norske kroner utgjør årsutgiften nesten 9 300 milliarder norske kroner. Høyere andel av bruttonasjonalprodukt har det ikke gått til rentekostnader siden 1996.

Kostnadene som utgjorde hele 3,06 prosent av USAs bruttonasjonalprodukt skyldes det historisk høye budsjettunderskuddet de siste årene. Dette skriver Finansavisen som siterer Bloomberg. Sistnevnte legger også til at ingen av presidentkandidatene for årets valg har reduksjon av underskuddet som hovedtema i deres valgkampanjer.

Gjeldsspørsmålet antas likevel å bli en stor utfordring for den neste administrasjonen. Noe av det som anses være årsaker for det historisk høye budsjettunderskuddet er blant annet tiltak mot Covid, skattelettelsene fra 2017 og utgifter til det statlige helseforsikringssystemet Medicare.