Hjem Nyheter Opplysninger: Nordkoreanske soldater til den ukrainske krigssonen

Opplysninger: Nordkoreanske soldater til den ukrainske krigssonen

GEOPOLITIKK USA er rasende over rapporter om at nordkoreanske soldater har dratt for å kjempe for Russland i krigen mot Ukraina. Det spekuleres i om den nordkoreanske militærhjelpen er basert på partnerskapsavtalen som ble undertegnet av de to landenes ledere i fjor sommer.

Nordkoreanske soldater.
Foto: Flickr.com. (CC BY-SA 2.0).

Sean Savett, talsmann for Det hvite hus’ nasjonale sikkerhetsråd, har kommentert de ubekreftede rapportene om nordkoreanske soldater i Russland. Han understreket at dersom de viser seg å være sanne, vil det være et signal om en dypere militær allianse mellom Russland og Nord-Korea.

– Et slikt trekk vil også indikere et nytt nivå av desperasjon for Russland, sa Savett, ifølge Hufvudstadsbladet.

USAs bekymring kommer i lys av rapporter fra ukrainske etterretningskilder, som hevder at Russland forbereder en bataljon med blant annet nordkoreanske soldater for å støtte sine styrker i Kursk-regionen, der ukrainske tropper gjennomfører en pågående offensiv.

Resultat av partnerskapsavtalen?

Ukrainas jødiske president Volodymyr Zelenskyj berørte spørsmålet under sin kveldstale søndag, og advarte om at Nord-Korea ikke lenger bare forsyner Russland med våpen, men også med militært personell.

– Vi ser en voksende allianse mellom Russland og regimer som Nord-Korea. Dette handler ikke lenger bare om å levere våpen. Det handler faktisk om å overføre folk fra Nord-Korea til de militære okkupasjonsstyrkene, sier Zelenskyj.

Bakgrunnen for de siste rapportene går tilbake til i fjor sommer, da Russlands president Vladimir Putin besøkte Nord-Korea og undertegnet en partnerskapsavtale med landets øverste leder Kim Jong-un. Besøket åpnet døren for økt militært og økonomisk samarbeid, samt dypere forbindelser på diplomatisk nivå.